Hlavní obsah

Zaměstnanci ArcelorMittal Ostrava dostanou letos přidáno

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Zaměstnancům největší tuzemské hutní firmy ArcelorMittal Ostrava se letos zvýší mzdy o 3,5 procenta. Příslušný dodatek kolektivní smlouvy vedení firmy a odboráři podepsali v pátek. Loni průměrná mzda zaměstnanců činila 32 796 korun.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kolektivní smlouva byla v ArcelorMittal Ostrava uzavřena v březnu 2010 s platností až do konce roku 2012, nyní smluvní partneři vyjednávali mzdové podmínky pro letošní rok. Vyjednávání začalo v prosinci a mělo patnáct kol.

„Dohodli jsme se na navýšení mezd o tři a půl procenta, současně jsme posílili i prémiovou složku mzdy,“ uvedl personální ředitel Jan Rafaj. V případě, že firma překročí plánované výsledky, může být nárůst mzdy ještě vyšší. Podepsaný dodatek se týká i zaměstnanců dceřiných firem ArcelorMittal Energy Ostrava a ArcelorMittal Engineering Products Ostrava.

„Výsledek je vždy kompromisem obou stran. Z některých požadavků jsme museli ustoupit my, z některých musel ustoupit zaměstnavatel. Celkově výsledek za odbory hodnotíme kladně,“ komentoval odborový předák Vítězslav Prak.

Dovolená, odstupné i zvláštní odměny

Zaměstnanci mají podle kolektivní smlouvy nárok na pětitýdenní dovolenou, u vybraných profesí ještě další týden navíc, a zkrácenou pracovní dobu, při odchodu z organizačních důvodů na vyplacení odstupného ve výši až 13násobku průměrného výdělku. Zaměstnanci rovněž mají nárok na zvláštní odměny při odchodu do důchodu a pracovním výročí.

Společnost ArcelorMittal Ostrava zaměstnává 4230 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi jich je téměř osm tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám