Hlavní obsah

Zálohy na PET lahve podporují více ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro zálohování PET lahví a plechovek jsou tři čtvrtiny lidí. Mezi jeho největšími zastánci jsou především ženy a mladí lidé mezi 27 a 35 roky věku. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Zálohování má být v Česku zavedeno už příští rok.

Foto: Robert Procházka, Právo

Odevzdávání PET lahví a plechovek zatím testují některé supermarkety v pilotním režimu.

Článek

Zálohování podle průzkumu podporuje 80 procent žen, ale „jen“ 73 procent mužů. U mladých mezi 27 a 35 roky věku je to 81 procent, hned za nimi následují s 80 procenty lidé mezi 36-44 roky. Nejmenší podporu má u věkové skupiny 45 až 53 let, 71 procent.

„Výsledek průzkumu je úplně stejný jako v roce 2022,“ řekl analytik Ipsos Michal Straka. Mezi argumenty pro zálohování je především ochrana životního prostředí.

Odpůrci argumentují tím, že to bude znamenat omezení komfortu. Budou totiž muset nosit obaly zpět do obchodů. Zálohované lahve a plechovky také nesmějí být pomačkané.

Kyberpodvodníci se snaží osedlat umělou inteligenci. Už použili falešné video se šéfem banky

Finance

Se zavedením zálohování plastových lahví a plechovek počítá novela obalového zákona, která prošla připomínkovým řízením a kterou musejí ještě schválit vláda a zákonodárci. Podle ní by mělo začít v polovině příštího roku. Výše zálohy bude pravděpodobně čtyři koruny za obal.

Spor o peníze

Proti jsou především obce, pro které znamenají PET lahve významný zdroj příjmů. Jsou totiž nejcennější částí tříděného odpadu. Podle kritiků si také zálohování vyžádá vysoké náklady u prodejců. Podle ministerstva životního prostředí by to mělo být 1,4 miliardy korun.

Anketa

Podporujete zálohy na PET lahve?
Ano
24,8 %
Ne
75,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 323 čtenářů.

Podle Kristýny Havligerové z Iniciativy pro zálohování ale obce o peníze nepřijdou. „Studie institutu CETA ukázala, že příjem z prodeje nemají obce, ale třídicí linky. Část z něj převádějí na obce v podobě slev za třídění, většina však končí jako příjem odpadových firem,“ uvedla.

O peníze obce nepřijdou ani podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). „Budoucí operátor bude povinen odvádět část nevybraných záloh ve výši 15 procent obcím,“ uvedl. V průměru za každého svého občana má obec získat 39 korun navíc.

Podle Vladimíra Kočího z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze bude mít zálohování pozitivní dopad na přírodu. „Umí zajistit snížení environmentálních dopadů až o 28 procent,“ uvedl.

Seznam náročných profesí s nárokem na předčasnou penzi má být v březnu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám