Hlavní obsah

Zákaz koupit autobusy za miliardu pro Ústecký kraj neplatí, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Brně úterý zrušil dvě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterými úřad zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraj (DSÚK) nákup 161 nových autobusů Scania a Zliner za více než miliardu korun. Uvedla to mluvčí soudu Klára Belkovová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle rozhodnutí úřadu si úřad nedostatek nabídek v původním tendru způsobil špatně nastavenými podmínkami sám a nesplnil tak zákonné podmínky pro jednací řízení bez uveřejnění.

Článek

Úřad teď musí rámcové smlouvy na nákup autobusů posoudit znovu. Mluvčí úřadu Martin Švanda řekl, že ÚOHS i přes nové posuzování soudní rozhodnutí napadne kasační stížností.

Antomonopolní úřad rámcové smlouvy na autobusy v délce 10,5 metru a 12 metrů posuzoval ve dvou řízeních, v obou na návrh výrobce autobusů SOR. DSÚK uzavřela rámcové smlouvy se společnostmi Scania a Zliner v jednacím řízení bez uveřejnění.

ÚOHS rozhodl loni v dubnu, že jednací řízení bez uveřejnění může být při zadávání veřejné zakázky použito, pokud v předchozím otevřeném řízení nedostane zadavatel žádné nabídky nebo podstatně nezmění zadávací podmínky. Podané rozklady pak předseda ÚOHS Petr Rafaj zamítl v červenci loňského roku.

DSÚK sice dříve tendr na dodávku autobusů vyhlásil, SOR však tendr u antimonopolního úřadu napadl s tím, že v něm jsou nezákonně nastavené zadávací podmínky. Konkrétně šlo o stanovení minimální délky autobusu, minimální šířky dveří, minimální objem palivových nádrží a minimální kapacitu akumulátorových baterií. Kraj poté soutěž zrušil a obrátil se přímo na Zliner a Scanii.

Podle rozhodnutí úřadu si úřad nedostatek nabídek v původním tendru způsobil špatně nastavenými podmínkami sám a nesplnil tak zákonné podmínky pro jednací řízení bez uveřejnění.

Dopravní společnost Ústeckého kraje dostala pokutu 18 milionů za nákup autobusů

Ekonomika

„Musíme se nejprve seznámit s kompletní argumentací soudu v písemném vyhotovení rozsudku, ale již prvotní informace o důvodech zrušení našich rozhodnutí jsou pro nás značně zarážející. Zcela jistě budeme podávat kasační stížnost,” uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

ÚOHS v květnu za uzavření rámcových smluv uložil DSÚK pokutu 18 milionů korun, ta ale zatím není pravomocná. „Pokuta uložená za přestupky související s těmito zakázkami pravomocná není, úřad bude muset po dnešních rozsudcích příslušně procesně zareagovat i v tomto řízení o pokutě,” dodal Švanda.

Proti rozhodnutí krajského soudu se lze bránit kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám