Hlavní obsah

Na soláry na rodinném domě si připravte kolem půl milionu

Nejčastějšími důvody, které i přes dotace stále odrazují řadu majitelů rodinných domů od pořízení fotovoltaiky, jsou vysoká vstupní investice a komplikovaná administrativa. Potvrdil to listopadový výzkum veřejného mínění agentury Ipsos pro Energetický holding Malina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Potíž s velkými náklady potvrdilo 85 procent dotazovaných. Na druhém místě uvedli lidé komplikovanou administrativu (68 procent), až třetí je termín dodání solární elektrárny (60 procent).

Průměrná cena solární elektrárny je kolem 400–500 tisíc korun. Je to orientační investice u rodinného domu s podlahovou plochou 150 metrů čtverečních a roční spotřebou šest až třináct MWh. Návratnost nyní podle firem vychází od pěti do deseti let.

Maximální dotace z programu Nová zelená úsporám na jeden rodinný dům je 200 tisíc korun plus pět tisíc korun na projektovou přípravu.

Příklad instalace (realizace v roce 2022)
Instalace 18 panelů o výkonu 450 W, 10kW hybridní střídač, 10kW baterie s řídící jednotkou. Instalace, montáž na střechu, projekt, vyřízení žádosti o dotace a připojení do distribuce ČEZ.
Celková cena instalace včetně DPH 15 % – 530 760 Kč, po započtení dotace 205 000 Kč je zůstatková investice 325 760 Kč včetně DPH.
Návratnost do 4,5 roku při zastropované energii zhruba 8 Kč/kW.
Spotřeba domu průměrně 12 MWh za rok, vybavení domu tepelné čerpadlo, bazénové čerpadlo, vaření na indukci, pračka, sušička, myčka.
Zdroj: Zero Living

Pomůže stavební spoření

Lze to kombinovat i s třicetitisícovou dotací na nabíjecí stanici pro elektromobil. Tedy pokud žadatel instaluje větší FVE s bateriemi a s jednou nabíjecí stanicí, může získat dotaci 235 tisíc korun.

Dotace jsou propláceny vlastníkovi nemovitosti. Vyplácejí se zpětně, takže žadatel buď instalaci nejprve celou uhradí ze svého, nebo si vezme na dobu, než dostane dotaci, úvěr.

Třeba ze stavebního spoření. Například Buřinka nabízí úvěr na fotovoltaiku bez nutnosti zástavy nemovitosti. Úroková sazba je o 0,3 procenta nižší oproti standardnímu úvěru na rekonstrukci.

Při využití úvěru si lze každý rok odečíst z daní 15 procent ze zaplacených úroků. Stejně lze financovat tepelné čerpadlo.

„Rovněž na pořízení tepelného čerpadla pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši až 100 tisíc korun,“ dodal šéf společnosti Hyponamiru. cz Miroslav Majer.

Také banky mají na soláry speciální úvěrové programy.

Důležitá je hlavně spotřeba

Rodinný dům obvykle může mít na střeše dvanáct až šestnáct fotovoltaických panelů, dále v domě osmikilowattový střídač a baterii 10 kW pro uložení energie vyrobené přes den.

S instalací tato kombinace vychází na 530 tisíc. „Nekalkulujeme ale s částkou, kterou domácnost vydělá na přetocích. To jsou poměrně malé částky. Proto je důležité už na začátku dimenzovat elektrárnu tak, aby přetoků bylo minimum a energii si domácnost spotřebovala sama,“ zdůrazňuje ve svých manuálech společnost Zero Living.

Soláry jdou na dračku. Na instalaci se čeká měsíce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám