Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v únoru se schodkem 4,4 miliardy korun

Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka se zbožím skončil v únoru se schodkem 4,4 miliardy korun, což byl meziročně o 25,7 miliardy horší výsledek. Na deficit měl vliv zejména pokles vývozu motorových vozidel. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V únoru meziročně vzrostl vývoz o sedm procent a dosáhl hodnoty 329,7 miliardy korun, dovoz si s hodnotou 334,1 miliardy korun připsal nárůst o 16,5 procenta.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU v únoru poklesla o 6,1 miliardy korun, deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 19,3 miliardy korun. Podle ČSÚ přitom v minulých letech končil únor s přebytkem zahraničního obchodu.

„V minulých letech přitom platilo, že druhý kalendářní měsíc roku býval většinou ve znamení kladné obchodní bilance,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance.

Škoda, Zetor, Prazdroj. Válka ohrožuje exportéry

Ekonomika

Loni v únoru vykázal zahraniční obchod ČR přebytek 21,3 miliardy Kč a předloni 19,7 miliardy korun.

Podle ČSÚ se hůře dařilo zejména vývozu motorových vozidel a jejich dílů, kde meziročně horší údaje pozoruje už osmý měsíc v řadě.

Přebytek obchodu s motorovými vozidly byl v únoru meziročně nižší o 8,8 miliardy korun, a to vlivem nižšího vývozu o 8,5 miliardy korun. Deficit se prohloubil i s ropou a zemním plynem (o 8,2 miliardy korun) a se základními kovy (o šest miliard korun).

„Příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem o 4,8 miliardy korun,” dodal ČSÚ.

Domácnostem v režimu DPI hrozí po 14. dubnu odpojení

Ekonomika

Meziměsíčně se po sezonním očištění snížil vývoz o 2,6 procenta a dovoz o 0,3 procenta. Přebytek obchodní bilance dosáhl v lednu až únoru hodnoty 3,8 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o pokles o 42,2 miliardy korun.

Vývoz od začátku roku stoupl meziročně o 10,2 procenta, dovoz pak o 18,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám