Hlavní obsah

Zahraniční investoři poprvé drželi státní dluhopisy ČR za víc než bilion korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční investoři na konci roku 2023 poprvé drželi české státní dluhopisy v hodnotě víc než bilion korun. Jejich podíl na všech vydaných dluhopisech vzrostl na 35,4 procenta, na konci září byl 28,79 procenta, vyplývá z údajů, které ve středu zveřejnilo ministerstvo financí. Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler ale upozornil, že výkyv na konci roku byl jednorázový, způsobily ho operace mezi českými bankami a jejich zahraničními matkami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zahraniční investoři drželi na konci roku české státní dluhopisy za 1,05 bilionu korun. V meziročním srovnání to bylo o 350,7 miliardy korun víc. Celkové zadlužení Česka prostřednictvím dluhopisů k 31. prosinci dosáhlo 2,96 bilionu korun.

Podíl dluhopisů v držení zahraničních investorů se meziročně zvýšil o 8,65 procentního bodu na 35,4 procenta. Od začátku roku 2022 přitom byl dlouhodobě stabilní a pohyboval se mezi 27 a 29 procenty, zatímco objem dluhopisů v držení zahraničních investorů postupně rostl v souvislosti s rostoucím státním dluhem Česka.

Seidler sdělil, že výkyv na konci loňského roku je jednorázový. Způsobilo ho metodické zachycení operací mezi českými bankami a jejich zahraničními matkami. Na metodickou příčinu upozornilo i ministerstvo financí, podle něhož zachycená změna zaznamenává změnu právního vlastnictví, zatímco ekonomické vlastnictví dluhopisů zůstalo českým bankám.

V letošním roce jsou splatné státní dluhopisy za 162,7 miliardy korun, vyplývá z údajů ministerstva financí. Stát splatné dluhopisy nahrazuje emisí nových. V letošním roce chce ministerstvo financí podle Strategie financování a řízení státního dluhu nabídnout na trh krátkodobé a střednědobé dluhopisy za 300 až 400 miliard korun.

Banky se mimořádné dani vyhnuly přes státní dluhopisy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám