Hlavní obsah

Zahraniční experti jsou s chodem Temelína spokojeni

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmička evropských expertů ze Světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren (WANO), která celý týden porovnávala současný stav Jaderné elektrárny Temelín (JETE) s jejím stavem v roce 2011, je spokojena. Právo o tom v pátek informoval mluvčí JETE Marek Sviták.

Foto: Václav Brom, JETE

Zahraniční experti a vedení JETE při závěrečném hodnocení.

Článek

Odborníci, mezi nimiž byli zástupci Slovenska, Ruska, Maďarska a Arménie, se v posuzování zaměřili na deset konkrétních oblastí. Byly mezi nimi například provoz, údržba, radiační nebo požární ochrana.

Oficiální zprávu obdrží vedení elektrárny do dvou měsíců. Už v pátek ale na závěr své mise odborníci potvrdili, že Temelín je podle nich kvalitně provozovanou elektrárnou, jež dobře pracovala s návrhy, které jí doporučili už v listopadu 2011. „Z kontrol je patrné, že elektrárna s našimi návrhy pracuje. Nenašli jsme oblast, kde by její vedení na naše doporučení dál nereagovalo,“ uvedl šéf expertů Ján Naňo, který v jaderné energetice pracuje 35 let.

Především výměna informací

Prostor pro zlepšení odborníci vidí v rychlosti zavádění některých nových praktik. „Nechceme nic podcenit, tak raději postupujeme pečlivěji, i když to někdy může být na úkor rychlosti. Důležité je, že nám odborníci potvrdili, že při realizaci jejich doporučení jdeme správným směrem,“ glosoval výsledek kontroly ředitel JETE Miloš Štěpanovský.

Zdůraznil, že takovéto mise jsou především o výměně informací. Dochází při nich k předávání nejlepších světových zkušeností a to je základ pro neustálé zlepšování celého jaderného průmyslu.

Zahraniční experty budou teď světové elektrárny hostit mnohem častěji. Je to jedno z opatření, které organizace WANO zavedla po událostech v japonské Fukušimě. Na Temelín tak další mezinárodní prověrka čeká už příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám