Hlavní obsah

Žádná libovůle, ale racionální důvody, posvětil způsob zdanění automatů Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odlišný způsob zdanění výherních automatů a dalších typů hazardu neporušoval základní práva provozovatelů. Ústavní soud proto v pondělí zamítl návrh na vyslovení protiústavnosti části zákona o loteriích ve znění účinném do 31. prosince 2015. Pro provozovatele výherních přístrojů a dalších technických zařízení zákon určoval pevnou část dílčího základu odvodu daně.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Odlišný způsob zdanění výherních automatů a dalších typů hazardu neporušoval základní práva provozovatelů. Ilustrační foto

Článek

Pevná část se odvíjela od počtu dní, v nichž bylo provozování herních zařízení povoleno. Podle Krajského soudu v Plzni, který se na Ústavní soud obrátil, šlo o porušení principu rovnosti a zásah do svobody podnikání.

To však Ústavní soud nepotvrdil. „Oproti navrhovateli Ústavní soud zastává názor, že mezi technickými hrami a ostatními druhy hazardu existují významné odlišnosti, které ospravedlňovaly odlišnou právní úpravu provozování tohoto druhu her, rozlišení není tedy libovůlí zákonodárce, ale má legitimní a racionální důvody,” uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Normu už nahradil nový zákon o hazardu

Soud poukázal na odborné studie o vysoké škodlivosti výherních hracích přístrojů pro společnost. Pojí se s nimi vysoké riziko závislosti, což s sebou nese řadu dalších negativních dopadů.

Krajský soud původně navrhoval zrušit sporné části loterijního zákona. Normu ale v mezičase nahradil nový zákon o hazardu, proto už ústavní soudci návrh řešili jen kvůli možnosti vyslovit zpětně protiústavnost sporných ustanovení. Zrušit je už nelze.

Reklama

Související články

Ústavní soud zrušil část zákona o EET

Ústavní soud (ÚS) částečně vyhověl skupině poslanců a zrušil platnost některých částí zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Oznámil to šéf ÚS Pavel...

Výběr článků

Načítám