Hlavní obsah

Za terminály na LNG zaplatí Němci dvakrát tolik, než čekali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plovoucí terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG) přijdou Německo nejméně o 3,5 miliardy eur (85 miliard Kč) dráž, než se původně předpokládalo. V letošním rozpočtu se počítalo s částkou 2,94 miliardy eur (zhruba 72 miliard Kč), nyní je ale potřeba suma 6,56 miliardy eur (160 miliard Kč). Plovoucí terminály, kterých si německá vláda pronajala pět, považuje Berlín za základ nezávislosti na plynu z Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Terminál na LNG v německém Brunsbüttelu.

Článek

Německé ministerstvo hospodářství k vyšším nákladům na terminály agentuře DPA sdělilo, že jejich zvýšení bylo nezbytné vzhledem k dynamickému vývoji situace. O vyšších výdajích v pondělí hovořil i ministr hospodářství Robert Habeck, podle kterého je projekt nyní větší, než se původně předpokládalo – rozšířil se a jeho součástí se stala také infrastruktura.

Na růst nákladů v neděli upozornil portál magazínu Der Spiegel. Ten poukázal na vyjádření ministerstva hospodářství, že absolutní přednost měl pronájem plovoucích terminálů, o které je po ruské vojenské invazi na Ukrajinu mimořádný zájem. Následně byly předpokládané výdaje podle ministerstva zpřesněny mimo jiné o náklady na provoz a na potřebnou infrastrukturu.

Der Spiegel nicméně upozornil, že z podkladů pro rozpočtový výbor Spolkového sněmu vyplývá, že dva terminály si bude muset Německo pronajmout na 15 let místo na původně zamýšlených deset roků.

Německo má hotové první přístaviště pro plovoucí terminál na LNG

Ekonomika

Magazín rovněž uvedl, že ministerstvo si nechalo rozpočtovým výborem schválit pronájem šesti plovoucích terminálů. Vláda prozatím oznámila pronájem pěti takových zařízení, šesté by mohlo být v Hamburku, ale zda se tak skutečně stane, není stále jasné.

Německo chce ještě v letošním roce, případně na přelomu roku, zprovoznit dva terminály v dolnosaském Wilhelmshavenu a šlesvicko-holštýnském Brunsbüttelu. Další budou postupně otevřeny v dolnosaském Stade, v Lubminu v Meklenbursku-Předním Pomořansku a ještě jeden ve Wilhelmshavenu.

Přístup k některému z těchto terminálů by ráda měla i Česká republika, která zatím získala pronájem kapacity v terminálu na LNG v nizozemském přístavu Eemshaven.

LNG bude pro ČR stále důležitější

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám