Hlavní obsah

Za měsíc obchodování s emisními povolenkami získalo Česko 250 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za první měsíc pořádání aukcí povolenek na emise oxidu uhličitého (CO2) prodala Česká republika 2,21 miliónu povolenek za celkovou cenu 9,66 miliónu eur (250 miliónů korun). Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka byla průměrná cena za jednu povolenku 4,37 eura. Evropská komise při zavádění systému očekávala, že se cena povolenky bude pohybovat mezi 20 až 30 eury.

Foto: Issei Kato , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Povolenky musí kupovat průmyslové a energetické podniky, aby mohly při výrobě vypouštět CO2 do atmosféry. Jedna povolenka opravňuje majitele vypustit jednu tunu emisí CO2. Česko by letos mělo dražit celkem 18,5 miliónu povolenek.

Při zavedení evropského systému s emisním obchodováním se očekávalo, že cena jedné povolenky se bude pohybovat mezi 20 a 30 eury. Systém měl sloužit jako motivace pro podniky, aby investovaly do provozu šetrnějšího k životnímu prostředí. Kvůli hospodářské recesi v Evropské unii je ale povolenek na trhu přebytek, což jejich cenu stlačilo hluboko pod očekávanou úroveň. Už koncem loňského roku se ale jejich cena na trhu pohybovala kolem sedmi eur.

Evropská komise se snažila emisní obchodování oživit tím, že by z trhu dočasně stáhla 900 miliónů povolenek na roky 2013 až 2015. Evropský parlament však tento týden záměr neschválil. Rozhodnutí europoslanců poté kritizoval obchodní ředitel největší tuzemské energetické společnosti ČEZ Alan Svoboda. ČEZ stažení části povolenek podporoval, podle firmy by takový krok stabilizoval systém emisního obchodování.

České firmy v rámci výjimky vyjednané s EU nemusí povolenky na emise nakupovat na trhu, ale část jich dostávají zdarma výměnou za investice do ekologických opatření. Podle Centra pro dopravu a energetiku tak loni získaly zdarma více povolenek, než kolik jich potřebovaly, celkový přebytek byl 17 miliónů povolenek. Nejvíc přebytečných povolenek vlastní ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám