Hlavní obsah

Za lístek do kina Češi platí v průměru 130 korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za lístek do kina dají letos Češi v průměru 130 korun, o necelou korunu více než loni. Letošní nízká inflace je spíše výjimkou, v následujících třech letech by měly ceny vstupenek růst okolo tří procent ročně. V Polsku je kino levnější, naopak víc platí Maďaři. Vyplývá to ze studie společnosti PwC Global Entertainment & Media Outlook 2016 – 2020.

Foto: Karel Voleman, Právo

Návštěvníci letního kina

Článek

Příští rok podle studie průměrná cena lístku do kina stoupne na 134 korun.

„Jde však o průměrnou částku a rozdíl cen mezi malým lokálním kinem a moderním multiplexem s nejnovějšími technologiemi může být v řádu stokorun,” uvádí zpráva.

„Rostoucí příjmy domácností by mohly být dobrou zprávou pro provozovatele kin. Spotřebitelé mají však stále více možností zábavy, za kterou mohou utrácet. Nabídka filmů na internetu je nepřeberná a za zlomek ceny lístku do kina. A pokud už se rodina vydá do nákupního centra, jehož je zpravidla kino součástí, nabízí se jí mnoho dalších alternativ zábavy. Kina tak musí neustále investovat do nových technologií a lákadel pro návštěvníky,“ řekla Monika Šilleová ze společnosti PwC ČR.

O něco více než v České republice zaplatí za návštěvu kina diváci v Maďarsku, levnější je naopak v Polsku. Data ze sousedního Slovenska studii chybí.

Výrazně vyšší ceny než v České republice jsou v Německu, Španělsku či Velké Británii.

Kolik stojí lístek do kina ve světě?
Polsko123
Česká republika130
Maďarsko148
Itálie169
Rusko102
Čína142
USA213
Španělsko175
Německo214
Velká Británie267
Austrálie270
Japonsko269
Zdroj: studie PwC, ceny v Kč

Vůbec nejvíce ze zkoumaných zemí letos zaplatí návštěvníci kin ve Švýcarsku, a to 459 korun. Vysoká cena je dána jednak celkově vysokou cenovou hladinou Švýcarska proti jiným zemím, ale také posílením švýcarského franku.

Dlouhodobě vysoké ceny vstupného má Finsko, v průměru zhruba 363 korun za lístek. Naopak vůbec nejméně za návštěvu kina zaplatí obyvatelé Pákistánu, a to 11 korun.

„Celosvětově stojí lístek do kina v průměru 122 korun. V následujících čtyřech letech očekáváme, že jeho cena poroste o necelé procento ročně. Více porostou ceny lístků v rychle rostoucích trzích Jižní Ameriky či Indie, a to přibližně o čtyři procenta, v Číně by to měla být přibližně dvě procenta,“ dodala Šilleová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám