Hlavní obsah

Za dva dny zdražil plyn téměř o pětinu. Důvodem je nehoda v terminálu LNG v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena plynu v posledních dnech výrazně stoupá. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Rotterdamu, který je pro evropský trh určující, se v úterý jedna megawatthodina prodávala za 97 eur (2402 Kč), ve středu dopoledne už pak přesáhla hranici 100 eur. Za růstem ceny stojí nehoda v terminálu se zkapalněným plynem (LNG) v USA.

Článek

Ještě v pondělí se plyn prodával za 83,4 eura za MWh. Jen o dva dny později už se cena přehoupla přes 100 eur, což je nárůst téměř o 20 procent.

Nad hranicí 100 eur se cena plynu na TTF pohybovala naposledy 12. května. Od té doby plyn postupně zlevňoval, a na pár dní se dostal dokonce pod 80 eur (1978 Kč).

Minulý týden ale došlo k explozi a následnému požáru v exportním terminálu LNG v americkém Texasu, který se na americkém vývozu LNG podílí až z 20 procent.

Foto: Maribel Hill, Reuters

Požár v zařízení americké společnosti Freeport, která v Texasu provozuje terminál na LNG.

V poslední době se terminál navíc stal významným dodavatelem pro Evropu, která ve snaze odstřihnout se od ruských dodávek hledá alternativní zdroje. Tato nehoda má tak hlavní podíl na prudkém zdražení, které v posledních dnech na evropském trhu nastalo.

Evropa přeplatila Asii a stala se největší destinací pro LNG z USA

Ekonomika

Provozovatel terminálu, americká společnost Freeport LNG, teď navíc oznámila, že výpadek v produkci v důsledku požáru potrvá mnohem déle, než se původně předpokládalo.

V plném provozu až na konci roku

Firma se podle agentury Reuters nejprve domnívala, že provoz obnoví zhruba za tři týdny. Nyní ovšem očekává, že terminál bude mimo provoz minimálně do září, přičemž do plného provozu se dostane až na konci letošního roku.

„Očekáváme, že Evropa bude regionem, který bude tímto incidentem nejvíce zasažený,” citovala Reuters analytiky poradenské energetické společnosti Rystad Energy.

Přibližně 70 procent exportu Freeportu v posledních měsících směřovalo právě do Evropské unie a Velké Británie. Mezi největší letošní dovozce patří Francie, Turecko a Nizozemsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám