Hlavní obsah

Z faktur se lidé jasně nedozvědí, kolik platí za proud, ztěžuje to srovnání

Právo, Martin Procházka

Spotřebitelé si stále stěžují, že nerozumějí rozsáhlým fakturám, které dostávají od dodavatelů elektřiny či plynu, a z nichž se fakticky nedozvědí, kolik za kilowatthodinu proudu nebo kubík plynu zaplatí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to, jako kdyby byla na vývěsním štítu u pumpy uvedena cena za ropu, její zpracování, daně, marže prodejců a další, a já bych si musel spočítat, kolik vlastně litr benzínu stojí,“ napsal Právu čtenář.

Faktury za elektřinu skutečně uvádějí cenu rozepsanou do položek jako cena za distribuci, cena za dodávku, stálé měsíční platy, daň z elektřiny, systémové služby, podpora výkupu z obnovitelných zdrojů energií a služba operátora trhu s elektřinou.

Ceny jsou navíc uvedeny za megawatthodiny, nikoli za kilowatthodiny, s nimiž počítají zákazníci. Jediným způsobem, jak se tedy skutečné ceny za kilowatthodinu dobrat, je vzít kalkulačku, a celkovou částku na faktuře vydělit počtem spotřebovaných kilowatthodin.

Nejasné ceny ztěžují srovnání

Podobně tomu je i u zemního plynu. Tam navíc dodavatelé uvádějí rovněž cenu za megawatthodinu a tu je třeba ještě přepočítávat na kubíky.

Složité ceníky lidem rovněž komplikují rozhodování, zda se vyplatí změnit současného dodavatele. I z ceníků na internetu, přestože se v poslední době zjednodušily, laik na první pohled nepozná, kolik vlastně zaplatí a zda je výhodné současného dodavatele změnit.

Dodavatelé argumentují tím, že podoba ceníků je dána zákonem.

Nařizuje to zákon

„Faktura doručená zákazníkovi v podstatě zahrnuje vyúčtování pro několik subjektů, a proto jsou od sebe odděleny i jednotlivé služby. Z tohoto důvodu může struktura ceny na našich fakturách vypadat pro zákazníka složitě. Nicméně vychází ze zákonného nařízení a dodržuje logiku poskytování služeb,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Jan Beneš.

„Zákazník najde ty nejdůležitější informace v přehledné formě hned na první stránce. Na dalších pak následuje detailní vyúčtování tak, jak to vyžaduje platná energetická legislativa,“ řekl Právu Pavel Grochál ze Skupiny RWE.

Jak Právu sdělil mluvčí ministerstva průmyslu, podrobnosti, které musí ceníky a faktury obsahovat, určuje vyhláška číslo 210 z 1. července loňského roku.

O tom, zda se bude vyhláška kvůli zjednodušení pro občany měnit, zatím není jasno. Ceny se podle dodavatelů mohou lišit individuálně například podle toho, jaký jistič ten který zákazník používá. Od toho se odvíjí výše stálé měsíční platby.

Nejjednodušším řešením tedy pravděpodobně v současnosti je zavolat na infolinku dodavatele, sdělit mu veškeré potřebné údaje (např. právě informace o jističi) a nechat si cenu za kilowatthodinu vypočítat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám