Hlavní obsah

WTO: Ruské embargo na vepřové z Evropské unie je diskriminační

Ženeva
Aktualizováno

Světová obchodní organizace (WTO) se postavila na stranu Evropské unie ve dvouletém sporu ohledně ruského embarga na dovoz prasat a vepřového masa z EU. Rusko tento zákaz zavedlo v roce 2014 poté, co se objevily případy nákazy africkým prasečím morem v některých částech EU.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Moskva zavedla embargo na dovoz prasat a vepřového masa z EU v roce 2014.

Článek

Arbitrážní panel WTO dospěl k závěru, že Rusko nesplnilo mezinárodní normy pro takovýto zákaz. Ten je podle panelu diskriminační a porušuje pravidla WTO, napsala agentura Reuters.

Podle EU páteční rozhodnutí WTO ukazuje, že ruský zákaz nemá mnoho společného se skutečnými hygienickými či zdravotními riziky.

Rusko má nyní 60 dnů na odvolání proti tomuto rozhodnutí, v jehož důsledku by mohlo být nuceno zákaz upravit nebo zcela zrušit, napsala agentura AP.

„Politicky motivované embargo”

EU nicméně upozornila, že bez ohledu na páteční výrok WTO zůstává obchod s vepřovým masem omezen "politicky motivovaným" embargem, které Rusko v srpnu 2014 zavedlo na import potravinářských produktů ze západních zemí jako odvetu za sankce uvalené na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

V roce 2013 činila hodnota exportu vepřového z EU do Ruska kolem 1,4 miliardy eur (38 miliard Kč). Rusko se tak v té době na celkovém vývozu vepřového z EU podílelo zhruba jednou čtvrtinou.

Rusko se odvolá

O zákazu dovozu vepřového začátkem roku 2014 rozhodla ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor. Šéf tohoto úřadu Sergej Dankvert v pátek  uvedl, že očekává, že Moskva se proti rozhodnutí WTO odvolá. Dodal, že o odvolání rozhodne ministerstvo hospodářství, které má na starosti vztahy s WTO.

Rusko se stalo členem WTO v srpnu 2012. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který do té doby stál mimo tuto organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám