Hlavní obsah

WTO prohlásí americká cla na ocel za protiprávní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Světová obchodní organizace (WTO) je připravena vydat příští týden zprávu, která prohlásí cla na dovoz oceli do Spojených států za neslučitelná s pravidly světového obchodu. Otevře tak cestu k přijetí odvetných opatření, k nimž se chystá Evropská unie i někteří další obchodní partneři. Uvedly to diplomatické zdroje z WTO.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Představitelé WTO potvrdili, že projednávání zprávy mají na programu schůzky svého orgánu pro řešení sporů (DSB). Schůzka se bude konat 1. prosince a orgán bude o zprávě jednat na žádost EU. Přijetí zprávy je už pouhou formalitou a Spojené státy ji nemohou nijak zablokovat, podotýká agentura AP. Američané se odvolali, spor však definitivně prohráli 10. listopadu. WTO hodlá 1. prosince rozhodnutí potvrdit.

Evropská komise už Spojeným státům pohrozila zavedením cel na americké zboží v objemu 2,2 miliardy dolarů ročně, pokud americký prezident George Bush cla na ocel okamžitě nezruší. Bush o clech rozhodl loni v březnu a zdůvodnil je tím, že kvůli levným dovozům je v problémech celé americké ocelářství.

Také norská vláda v pátek pohrozila, že od 6. prosince začne zboží z USA zatěžovat clem až do výše 30 procent. Cla by se týkala zboží v objemu kolem 12 miliónů dolarů a dotkla by se vedle oceli také jablek, plynových sporáků, loveckých zbraní a jiného zboží. Japonská agentura Kjódo uvedla, že o clech ve výši 30 procent uvažuje také Japonsko.

Reklama

Související články

EU uvalila sankce na zboží z USA

Evropská unie ve středu uvalila sankce na dovoz zboží ze Spojených států za čtyři miliardy dolarů. Unie je začne zavádět nejdříve příští rok v březnu,...

Výběr článků

Načítám