Hlavní obsah

EU uvalila sankce na zboží z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie ve středu uvalila sankce na dovoz zboží ze Spojených států za čtyři miliardy dolarů. Unie je začne zavádět nejdříve příští rok v březnu, kdy připočte ke zboží z USA clo v objemu asi 200 milionů dolarů. Evropa Ameriku trestá za podporu určitých odvětvích, v tomto případě exportních firem. Postup EU schválila Světová obchodní organizace (WTO).

Foto: Vratislav Konečný

Proutěné plážové koše, nám většinou známé z Rujany

Článek

Exekutiva EU bude zpočátku zatěžovat americké zboží dodatečným clem ve výši pěti procent. Postupně je ale zvýší, a to tak, že každý měsíc připočte další procento. Takto by se měla postupně dostat až na stoprocentní zatížení clem.

Spektrum znevýhodněných výrobků je přitom různorodé, od oceli po kosmetiku.

Evropané budou Ameriku trestat rok, potom spoléhají na to, že Spojené státy ustoupí a zruší sporné daňové zákony. V prosinci bude chtít Unie prosadit další cla v objemu kolem 2,2 miliardy dolarů ročně, která by měla být odpovědí na ochranářská cla v ocelářském odvětví.

Shoda EU a WTO

"Komise věří, že dává Spojeným státům jasnou zprávu, že je nepřijatelné, když nejsou schopny sjednat nápravu ani tři roky od vypršení původního rozhodnutí WTO," podotkl komisař EU pro obchod Pascal Lamy. Ten byl v úterý na návštěvě v USA a v ostré kritice obchodních praktik Washingtonu, kde uvalení sankcí naznačil.

Lamy tehdy také vyzval Spojené státy, aby skončily s politikou daňových úlev exportních firmám, známých jako "Foreign Sales Corporation" (FSC).

Evropa má stoprocentní sankční cla na americké zboží posvěcena od WTO. Shodují se totiž vzájmeně v tom, že zvýhodněné clo na zboží vyvážené z USA poškozuje světový obchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám