Hlavní obsah

WSJ: Rozmach čínské ekonomiky po 40 letech končí, známky problémů jsou všude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky let zažívala čínská ekonomika nebývalý rozmach, zejména díky investicím do továren, mrakodrapů a silnic. Tento hospodářský model vyvolal obdivuhodné období růstu, které zemi vyvedlo z chudoby a proměnilo ji v globálního obra, jehož exportní schopnosti zaplavily celý svět. Ten model už ale nefunguje, píše v obsáhlém článku americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Problémy jsou podle něj patrné po celé Číně.

Foto: Florence Lo, Reuters

Čínský jüan (ilustrační foto).

Článek

To, co fungovalo, když se Čína snažila dohnat vyspělý svět, už nefunguje. Země se topí v dluzích a nemá co dál budovat.

V některých částech Číny se málo využívají například postavené mosty nebo letiště, miliony bytů jsou neobydlené a návratnost investic prudce klesla, píše WSJ.

Známky problémů nejsou patrné jen v ekonomických statistikách, vidět se dají i daleko od Pekingu, včetně například jihozápadní provincie Jün-nan.

Čínská ekonomika v problémech. A není jich málo

Ekonomika

Ta nedávno uvedla, že kvůli covidu-19 utratí miliony dolarů na vybudování nového karanténního zařízení téměř o velikosti tří fotbalových hřišť.

Země přitom politiku nulové tolerance covidu-19 ukončila před mnoha měsíci a dlouho po tom, co svět už od pandemie urazil kus cesty.

Ostatní lokality v Číně jsou na tom podobně. Vzhledem k tomu, že soukromé investice jsou slabé a export ochabuje, úředníci říkají, že nemají na výběr, než si dál půjčovat a dál budovat, aby podpořili hospodářství.

Ekonomové se domnívají, že Čína vstupuje do éry mnohem pomalejšího růstu, kterou zhoršuje nepříznivá demografie a prohlubující se propast mezi Čínou a vyspělým světem v čele se Spojenými státy, což ohrožuje zahraniční investice a obchod.

„Jsme svědky změn na nejdramatičtější trajektorii v historii ekonomie,“ řekl profesor historie na Columbijské univerzitě Adam Tooze, který se specializuje na ekonomické krize.

Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny v příštích letech nebude dosahovat ani čtyř procent ročně, což je méně než polovina za většinu posledních čtyřiceti let.

Londýnská výzkumná organizace Capital Economics uvádí, že trend růstu v Číně zpomalil na tři procenta z pěti, kde byl v roce 2019, a že v roce 2030 růst zvolní přibližně na dvě procenta.

USA možná nepředstihne

Pokud se tato prognóza naplní, tak by Čína mohla zapomenout na cíl, který v roce 2020 stanovil prezident Si Ťin-pching a který předpokládá, že velikost čínské ekonomiky se do roku 2035 zdvojnásobí.

Číně by se tak zkomplikoval scénář posunout se ze skupiny mladých tržních ekonomik se středními příjmy o stupeň výše a zároveň by to mohlo znamenat, že Čína nikdy nepředstihne Spojené státy a nestane se největší ekonomikou světa, což je její dlouhodobá ambice.

Některé problémy se začaly objevovat už před pandemií covidu-19, vláda ale dokázala zajistit pokračující růst.

Jednak podporovala financování na úvěr, a tedy další zadlužování, jednak spoléhala na další růst v sektoru nemovitostí. Ten v některých letech představoval více než 25 procent HDP Číny.

Problémy, s nimiž se ekonomika už potýkala, částečně zakrýval počáteční úspěch kolem řešení pandemie a také ochota amerických spotřebitelů utrácet i v době uzávěr nařízených kvůli šíření nového typu koronaviru.

Bublina na trhu nemovitostí už ale praskla, západní poptávka po čínských produktech opadla a půjčky dosáhly neudržitelné úrovně.

Americký prezident Joe Biden tento měsíc řekl, že problémy čínské ekonomiky jsou časovanou bombou, která by mohla čínské vůdce přimět k tomu, že udělají něco špatného.

Peking odpověděl komentářem v oficiální tiskové agentuře Nová Čína, že snaha pošpinit Čínu je součástí Bidenovy strategie. Ve stejném textu vláda také letošní hospodářské oživení v Číně popsala jako silné, a to navzdory problémům.

„Někteří západní politici a média zveličují a bombasticky poukazují na současné potíže, které má Čína při obnově ekonomiky po covidu,“ řekl minulý týden mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu. „Fakta ukážou, že se mýlili,“ dodal.

Čína je v ekonomických potížích, je to tikající časovaná bomba, varoval Biden

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám