Hlavní obsah

Westinghouse chce vystrnadit Korejce z Dukovan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejské firmě KHNP, která usiluje o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, hrozí, že svůj reaktor nebude moci postavit. Český stát by se tak rozhodoval jen mezi dvěma zájemci, což může projekt prodražit.

Foto: Petr Horník, Právo

Elektrárna Dukovany. Ilustrační foto

Článek

„Doufám, že se nestane, aby byli Korejci vyřazeni. To by byla rána pro soutěžní atmosféru tendru,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Zádrhel je ve sporu KHNP s jejím severoamerickým konkurentem, firmou Westing­house. Westing­house už kvůli soutěži na stavbu atomové elektrárny v Polsku podal na Jihokorejce žalobu a snaží se je z tendru vystrnadit.

Nyní podle jihokorejského deníku The Korea Herald americká strana usiluje o to, zabránit KHNP ve vývozu jaderné technologie také do Česka.

O Dukovanech v přísném utajení

Ekonomika

Jde o duševní práva

Westinghouse tvrdí, že má na korejské technologie duševní práva, a Korejci potřebují k vývozu souhlas americké vlády. Westinghouse v minulosti pomohl KHNP s vývojem jejích prvních reaktorů.

Jihokorejci prohlašují, že si současné reaktory, které chtějí exportovat i do Česka, vyvinuli už sami, takže práva duševního vlastnictví jsou jen jejich a neměly by se na ně uplatňovat americké restrikce.

Přesto podle The Korea Heraldu už v prosinci oznámili do USA převod jaderných technologií do Česka. Americké ministerstvo energetiky jim podle deníku v lednu sdělilo, že hlášení musejí podat osoby z USA, v tomto případě Westinghouse, který už KHNP zažaloval v souvislosti s tendrem v Polsku.

Korejci Polsku nabízejí reaktory APR 1400, Česku pak APR 1000. Jihokorejská firma je jednou ze tří uchazečů na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech za dříve odhadovanou cenu 160 miliard korun. Pokud by ze soutěže vypadla, zbyl by jen Westing­house a francouzská EdF, v níž má většinu francouzský stát. Už dříve byly z tendru vyřazeny ruský Rosatom a čínská CGN.

KHNP tvrdí, že jeho účast v tendru ohrožena není. „Výběrové řízení na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech probíhá bez potíží a KHNP se ho i nadále aktivně účastní. V současné době neexistuje nic, co by účast KHNP v tendru jakkoli ohrožovalo, a jsme odhodláni vyvinout maximální úsilí pro to, abychom zakázku získali,“ sdělila Právu společnost. Mediální zastoupení Westinghousu v Česku v úterý na dotazy redakce nereagovalo.

Stát, energetická společnost ČEZ i analytici očekávají dohodu obou firem. „Průběžně vyhodnocujeme možné dopady a rizika pro projekt. Je nutné, aby obě firmy a také jejich vlády hledaly řešení sporu, které nenaruší probíhající tendr, tedy výstavbu nových zdrojů v Česku. K tomu jsme je také opakovaně vyzvali,“ řekl Právu David Hluštík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

ČEZ: Nejhorší část energetické krize je u konce, ceny budou dál klesat

Ekonomika

ČEZ, který tendr vypsal, podle svého mluvčího Ladislava Kříže očekává, že Westinghouse i KHNP spor a žalobu nějakým způsobem ve svých nabídkách okomentují.

„Potencionální spor mezi dvěma ze tří uchazečů je významná věc. Uvidíme, jak to uchazeči okomentují a jestli nám tento spor bude, nebo nebude přinášet nějaká rizika,“ sdělil Právu Kříž.

Zdraží dostavba?

I Gavor doufá, že se situace vyřeší. „Takové spory jinak většinou trvají velmi dlouhou dobu, a pokud by po dobu, než rozhodne soud, byla blokována účast KHNP v tendru, znamenalo by to velkou nepříjemnost,“ řekl Právu s tím, že cena nabídnutá KHNP byla v tendru nejnižší. „Probíhá multikriteriální hodnocení a cena je podstatné, i když ne jediné kritérium pro výběr dodavatele. KHNP musí zabojovat především cenou, protože z hlediska kritérií, jako reference v praxi, mají hendikep,“ řekl Gavor.

Přestože bude KHNP uvádět, že nedávno získala pro nabízený blok certifikaci pro EU a vychází z designu, který už je v provozu, je podle Gavora faktem, že konkrétní reaktor APR 1000 nabízený pro Dukovany zatím ještě nikde na světě v provozu není.

„Westinghouse proti tomu má výhodu, že jeho bloky tohoto typu už fungují v Číně a těsně před spuštěním jsou dva bloky v USA,“ shrnul analytik.

Také ekonom Capitalinked Radim Dohnal soudí, že pokud by KHNP z tendru vypadla, nevyšla by pro ČEZ za jaderný blok dobrá cena. „ČEZ, a hlavně Česko, si nemůže dovolit ostudu, že by již podruhé tendr zrušil. Bylo by to fatální poškození důvěryhodnosti Česka jako příjemce zahraničních investic,“ podotkl Dohnal.

ČEZ již v roce 2014 zrušil tendr na dostavbu dvou bloků elektrárny v Temelíně.

Půjde to i bez Rusů. Palivo do Dukovan bude dodávat americký Westinghouse

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám