Hlavní obsah

Vývoz z Číny do Ruska se v září v přepočtu na dolary zvýšil o 21 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoz z Číny do Ruska se v září třetí měsíc po sobě zvýšil dvouciferným tempem, v přepočtu na dolary meziročně o 21,2 procenta. V pondělí to uvedla agentura Reuters, která ve svých výpočtech vychází z údajů čínské celní správy.

Foto: Zhang Ailin, ČTK/AP

Kontejnerová loď společnosti Cosco v čínském přístavu Čchin-čou.

Článek

V jiných zemích naopak zahraniční poptávka slábne, zejména v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a zpomalováním globální ekonomiky. Rusko čelí ve světě za napadení Ukrajiny tvrdým sankcím.

Tempo růstu vývozu do Ruska v září zpomalilo, v srpnu dosáhlo 26,5 procenta. Celkový růst vývozu z Číny ale překonalo velmi výrazně, protože celkový vývoz vzrostl o 5,7 procenta.

Poptávku po čínském zboží v hlavních ekonomikách oslabilo zvyšování úrokových sazeb s cílem omezit prudce rostoucí inflaci. Mezi hlavní vývozní položky do Ruska patřily chytré telefony, generátory, bagry a kontejnery.

Dovoz z Ruska do Číny meziročně vzrostl o 55,2 procenta proti srpnovému růstu o 59,3 procenta.

Vnitřní zadluženost Číny dosáhla astronomických 8 bilionů dolarů

Ekonomika

Zčásti k tomu přispělo meziroční zvýšení dovozu ropy o 22 procent. Hlavním dodavatelem ropy do Číny nicméně zůstává Saúdská Arábie, která v poměru s Ruskem v září dodala více než čtyřnásobné množství této suroviny.

Vzhledem k tomu, že západní země se teď spolupráci s Ruskem vyhýbají, obchodní výměna s Pekingem je pro Moskvu čím dál důležitější, uvedl Reuters.

Hodnota oboustranného obchodu se za prvních devět měsíců letošního roku vyšplhala na 136,1 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 32,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám