Hlavní obsah

Vyšší ošetřovné dostanete, ujišťuje rodiče ministerstvo

Právo, svj

Rodiče dětí do deseti let, které mají po otevření škol rotační výuku, mohou nadále pobírat takzvané krizové ošetřovné. Dostávat ho však budou jen za ty dny, kdy budou s potomky doma kvůli jejich vyučování na dálku. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) rodiče ujišťuje, že mohou už za březen počítat se zvýšeným ošetřovným ze 70 na 80 procent redukovaného výdělku, i když ještě chybí posvěcení této změny Senátem a podpis prezidenta.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ošetřovné nebude rodičům vypláceno, pokud děti do školy například kvůli odmítání testování či ze strachu z nákazy nepošlou, ačkoliv škola bude otevřená, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Rodiče dětí, kteří odmítají antigenní test, nemají nárok na ošetřovné. Ale u autistů, pokud mají potvrzení od ošetřujícího lékaře, že touto chorobou trpí, tak jejich rodiče mají na dávku nárok,“ upřesnil po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Senátoři mají vyšší ošetřovné projednat až na schůzi za dva týdny, tedy skoro měsíc po schválení návrhu Sněmovnou.

Přehledně: Jak se s otevřením škol mění nárok na ošetřovné

Domácí

To vadí ministryni práce Janě Maláčové (ČSSD). „Senát si dává s projednáním zvýšeného ošetřovného na 80 procent na čas. Čeká, až budou rodiče úplně bez koruny? Rodiny potřebují peníze. Proto jsem senátory požádala, ať se trochu vcítí do těch rodičů a sejdou se dříve než 28. dubna,“ informovala Maláčová koncem minulého týdne na Twitteru.

Tajemnice Senátu Sue Nguyen v pondělí Právu řekla, že senátoři v minulosti vyšli Maláčové v rychlosti projednávání předloh opakovaně vstříc, ošetřovné je však zatím organizačním výborem horní komory zařazeno až na 28. dubna.

Automatický doplatek

O ošetřovné se vždy žádá na České správě sociálního zabezpečení přes zaměstnavatele za každý měsíc, správa už dříve Právo informovala, že po zvýšení dávky počítá s jejím automatickým doplácením.

Poslanci schválili vyšší ošetřovné

Domácí

„Přivítali bychom, pokud by Senát projednal návrh dříve než na schůzi 28. dubna,“ sdělila v pondělí Právu Jaroslava Sladká z tiskového oddělení MPSV.

Vedení ministerstva podle ní počítá s tím, že senátoři vyšší ošetřovné podpoří. „Návrh novely, který navyšuje ošetřovné v případě krizových opatření ze 70 na 80 % denního vyměřovacího základu, byl schválen Sněmovnou 1. dubna velkou většinou přítomných poslanců. MPSV je proto přesvědčeno, že i v Senátu nalezne návrh novely dostatečnou podporu,“ dodala Sladká.

Reklama

Výběr článků

Načítám