Hlavní obsah

Vysoce rizikový projekt, shrnul Stanjura výstavbu nových jaderných bloků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba nových jaderných bloků je „vysoce rizikový projekt“. Připustil to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V Otázkách Václava Moravce to uvedl poté, co vláda ve středu oznámila, že vyzve dva účastníky tendru na dostavbu jaderného bloku, aby podali nabídku na stavbu čtyř bloků. Jde o francouzskou společnost EDF a jihokorejskou KHNP.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Neznamená to, že budou, neznamená to, že nebudou,“ uvedl mnohoznačně Stanjura na otázku, zda chce vláda stavět skutečně čtyři jaderné bloky.

Vláda se podle něj o počtu nových bloků rozhodne až na základě nabídky. „Je to vysoce rizikový projekt,“ připustil ministr, který chce s opozicí, kterou v debatě zastupovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, jednat.

Podle ministra má cenu uvažovat o výstavbě jednoho, dvou, případně čtyř bloků. Stavět tři bloky nedává smysl.

Cena za nové jaderné bloky může být astronomická

Ekonomika

„Ideální by pro naši energetickou bilanci bylo mít v roce 2050 čtyři nové bloky, ale nevíme, zda jsme schopni to ufinancovat,“ doplnil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který odhadl náklady na výstavbu na úrovni jednoho ročního rozpočtu České republiky. „Možná si budeme muset některé výdaje odpustit, možná budeme muset platit o něco větší daně,“ řekl.

Zásadní podle něj bude, kdo bude investorem, což nutně nemusí být ČEZ, v němž stát drží zhruba 70 procent akcií. Kontroverzní novela lex ČEZ, která by mohla zasáhnout do práv minoritních akcionářů, tak „možná vůbec nebude potřeba“.

Kalousek: Proč stát kupuje něco, co nepotřebuje?

Politici se věnovali i nákupu čerpacích stanic Robin Oil státním podnikem Čepro. Ty přiřadí do své již provozované sítě EuroOil a celkem tak bude mít 285 čerpacích stanic.

To kritizoval Kalousek s tím, že si „stát pořídil majetek, který nepotřebuje“ a který se bývalý majitel Robin Oil Jiří Zoubek snažil několik let prodat. Jako pravicového voliče jej nákup čerpacích stanic vysloveně „pobuřuje“.

Na námitku Stanjury, že Kalousek mohl jako ministr iniciovat prodej Čeprem již dříve provozovaných čerpacích stanic, exministr uvedl, že stejně jako v případě Robin Oil by je nikdo nechtěl.

Čepro dokončil koupi Robin Oil, jeho síť se rozroste o 75 čerpacích stanic

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám