Hlavní obsah

Cena za nové jaderné bloky může být astronomická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na několik bilionů korun by i se slevou mohla vyjít stavba nových jaderných bloků, kterou plánuje vláda. Místo jednoho zařízení v Dukovanech, na které nyní běží soutěž, kabinet ve středu překvapivě rozhodl o tom, že vyzve účastníky k podání závazných nabídek rovnou na čtyři bloky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Vláda neosloví severoamerický Westinghouse, který nepodal na dukovanský blok závaznou nabídku. Nové reaktory tedy postaví buď francouzská EDF, nebo jihokorejská KHNP.

Firmy podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) v nezávazných nabídkách na více bloků nabídly až čtvrtinovou slevu. Podle expertů bude ale celkový účet i přes to astronomický.

„Čtyři nové bloky by ke státnímu dluhu v aktuální výši 3,2 bilionu korun přidaly nejspíše další dva biliony,“ řekl Novinkám a Právu analytik Capitalinked Radim Dohnal. Cenu jednoho bloku odhaduje na nejméně 400 miliard korun v současných cenách, které nadále porostou.

Analytik: Vše směřuje k zestátnění minimálně jaderné části ČEZ

Ekonomika

Cena roste násobně

Ještě mnohem větší částku očekává minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. Poukázal na aktuální stavbu dvou bloků EDF v Hinkley Point ve Velké Británii.

Tam francouzská firma podle listu The Financial Times žádá britskou vládu o záruku na další nárůst ceny, jež má teď dosáhnout 46 miliard liber (1,34 bilionu korun). Jeden blok má tedy stát více než 670 miliard korun. To je podle listu dvojnásobek původní ceny z roku 2015.

„Pokud se bavíme o čtyřech blocích, jde o tři biliony korun. Přece Britové a Francouzi nejsou hloupí a nestaví dva bloky za 1400 miliard, a my bychom postavili čtyři za 800 miliard. Nikdo nevysvětlil, proč by měl být takový rozdíl v ceně mezi Británií a u nás,“ řekl Novinkám Šnobr.

Narážel na to, že ještě loni v červnu na semináři hospodářského výboru Sněmovny ředitel společnosti Elektrárna Dukovany II ze Skupiny ČEZ Petr Závodský zmínil, že čtyři velké jaderné bloky vycházejí v aktuálních cenách na 700 až 800 miliard korun.

The Financial Times doplnily, že stavba bloku EDF ve francouzském Flamanville nyní oproti původní ceně z roku 2004 ve výši tři miliardy eur nyní vychází na více než čtyřnásobných 13,2 miliardy eur (329 miliard korun). Stále navíc čeká na spuštění, i když měl být dokončen již před dvanácti lety.

FOTO: Uvnitř jaderné elektrárny

Ekonomika

Nezávazná nabídka

S tuzemskými náklady dva biliony korun počítá datový ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň.

„Blok Francouzů v Anglii bude nakonec asi stát přes 666 miliard, pokud v dalších letech nezdraží ještě více. I kdyby někdo chtěl tvrdit, že čeští betonáři jsou o něco levnější, tak i po množstevní slevě by čtyři bloky v Česku začínaly spíše někde kolem dvou tisíc miliard,“ řekl Novinkám a Právu.

Pochybuje i o tom, že nové závazné nabídky, které mají uchazeči dodat do poloviny dubna, přinesou další úsporu oproti nezávazné nabídce, jak o tom ve středu mluvil Síkela.

„Jedna věc je nabídnout slevu na další reaktory nezávazně, čímž nalákáte stát. Kdyby ale byli ochotni nabídnout ještě větší slevu, už by ji nabídli nezávazně. Takovým způsobem nabídnutá cena bude vždy nižší, protože závazně dáváte na stůl svou reputaci, kapitálovou sílu a podobně,“ doplnil Bartoň.

Závazné ceny se podle něj navíc málokdy dodrží a vždy se jejich zvýšení zdůvodní růstem nákladů a podobně.

„Zásadní problém je, že když už budete mít rozestavěnou elektrárnu, tak ji vždycky budete chtít nechat dostavět. Kdyby došly peníze a měli bychom hotové tři čtvrtiny elektrárny, tak to vlastně znamená, že nemáme elektrárnu žádnou,“ dodal.

Vláda vyřadila americký Westinghouse ze soutěže o Dukovany. Stavět chce hned čtyři bloky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám