Hlavní obsah

Výroba v Temelíně letos atakovala rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v letošním roce 16 terawatthodin (TWh) elektřiny, což je téměř nejvíce v historii. Více to bylo jen v roce 2017, kdy výroba dosáhla 16,48 TWh. Letošní množství elektřiny by vystačilo téměř na dvanáct měsíců všem domácnostem. Právo o tom informoval ředitel elektrárny Jan Kruml.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Chladicí věže jaderné elektrárny Temelín.

Článek

„Energetika potřebuje bezemisní a výkonné zdroje, na které se může spolehnout. Jsme rádi, že tuto roli můžeme plnit, a dobré výsledky budeme chtít potvrdit i v dalších letech,“ konstatoval Kruml.

Upozornil, že letos má Temelín za sebou dvě odstávky související s výměnou paliva a s kontrolami a modernizacemi.

„Za letošním výsledkem stojí i vysoká spolehlivost provozu, přes 99,5 procenta. Pomáhají i modernizace a provozní nastavení, pro které energetici využívají moderní matematické metody. Ty zohledňují provozní a meteorologická data z posledních let,“ vysvětlil Kruml.

Nyní v Temelíně připravují zcela nový software, který bude online hlídat veškerý ekonomický provoz hlavních výrobních bloků jaderné elektrárny. Prozatím do zkušebního provozu by ho chtěli nasadit v příštím roce.

Opravy jaderných reaktorů ve Francii nabírají zpoždění

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám