Hlavní obsah

Opravy jaderných reaktorů ve Francii nabírají zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost EDF, která ve Francii provozuje jaderné elektrárny, oznámila prodloužení odstávek některých jaderných reaktorů, v nichž dochází k nutným opravám kvůli prasklinám v chladicích věžích. Odklad termínu zprovoznění zvyšuje tlak na dodávky elektřiny ve Francii a okolních zemích. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Golfech ve Francii.

Článek

EDF v pondělí oznámila, že restart reaktoru v jaderné elektrárně Penly se posouvá z 29. ledna až na 11. června. Jiný reaktor v elektrárně Golfech nabere podobně dlouhé zpoždění – místo 18. února je novým datem uvedení do provozu rovněž až 11. červen.

Zpoždění, byť menší, pak nabírají práce ještě na dalších dvou reaktorech. Reaktor v elektrárně Chattenom bude opravován o měsíc déle a k jeho restartu by tak mělo dojít 26. března. V případě reaktoru v Civaux je nové datum 19. února, což je o více než měsíc déle než EDF původně předpokládala.

Nečekané opravy prasklin v potrubích nemalého počtu reaktorů výrazně omezuje jadernou produkci Francie, jež je největším exportérem elektrické energie v Evropě. Nyní se však kvůli odstaveným reaktorům sama stala jejím importérem, což vytváří tlak na dodávky elektřiny v celé Evropě. EDF už dříve varovala před možným nedostatkem elektřiny v chladnějších měsících, protože poptávka po vytápění roste.

EDF v pátek mj. odložila spuštění nového jaderného reaktoru Flamanville na západě země, a to o několik měsíců. Projekt nabral už více než deset let zpoždění, dodal Bloomberg. Nové datum pro spuštění reaktoru je první čtvrtletí roku 2024, přičemž náklady vzrostou o dalších 500 milionů eur (12,1 miliardy Kč) a celkově se tak vyšplhají na 13,2 miliardy eur (320,1 miliardy Kč), uvedla EDF.

Francie nestíhá odstavené reaktory nahodit včas, hrozí blackouty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám