Hlavní obsah

Výroba pelet v Česku loni klesla o 12 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba dřevěných pelet v Česku loni klesla o 12 procent. Hlavními důvody jsou jednak konec kůrovcové kalamity a jednak nižší stavební aktivita, uvedl v tiskové zprávě Klastr Česká peleta. S nižší výrobou pelet zároveň klesla také jejich cena, která se z doby v krizovém roce 2022 vrátila do normálu. Na jaře se navíc ještě očekává další zlevnění. Pelety jsou vedle dřeva vhodnou alternativou paliva k topení uhlím či plynem.

Foto: Klastr Česká peleta

Výroba pelet (ilustrační foto).

Článek

Čeští producenti loni vyrobili celkem 470 tisíc tun pelet, což bylo meziročně o 12 procent méně. Přesto to na pokrytí domácí poptávky bohatě stačilo. Jen třetina výroby zůstala v tuzemsku, zbytek firmy exportovaly do Evropy, zejména do Rakouska, Německa a Itálie, kde je poptávka vyšší, protože tam je instalováno více peletových kotlů než u nás.

Byť i u nás číslo neustále roste, tak podle aktuálních dat klastru je v Česku v provozu kolem 48 tisíc peletových kotlů a kamen.

„Pokles ve výrobě jednoduše kopíruje pokles v objemu pořezané kulatiny. Na těchto obřích pilách vznikají pelety jako vedlejší produkt, lisuje se pilina, která zůstane po pořezu dřeva,“ vysvětlil Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Češi se v době drahých energií obracejí ke dřevu, vznikají i pořadníky

Ekonomika

„U nás na pile v Paskově se nařezalo jenom 800 tisíc metrů krychlových kulatiny, zatímco v předchozím roce to bylo 1,5 milionu metrů krychlových. To je obrovský pokles, který se musel nutně promítnout i do výroby pelet,“ uvedl Pavel Konvička, obchodní zástupce firmy Mayr-Melnhof pro český trh.

Za nižším pořezem lze hledat zejména dva důvody. Kvůli válce na Ukrajině zdražil stavební materiál, což v kombinaci s vysokými úrokovými sazbami utlumilo stavební aktivitu. Roli pak sehrála také skutečnost, že loni panovalo poměrně chladné jaro, díky čemuž se kůrovec začal rojit až později, a tak nebylo potřeba kácet tolik postižených smrků jako v předcházejících letech.

Boom nastal v krizovém roce

V roce 2022, kdy v Evropě naplno vypukla energetická krize, mj. v důsledku ruské invaze na Ukrajině, se domácnosti kvůli drahému plynu přeorientovaly právě na topení tuhými palivy, například i dřevěnými peletami.

To si vyžádalo i rekordní výrobu pelet, která v roce 2022 dosáhla 538 tisíc tun. Poptávka tehdy kvůli drahým energiím výrazně vzrostla, přičemž některé domácnosti se v panice podle Stupavského snažily předzásobit i na tři topné sezony dopředu.

To však zároveň vyhnalo cenu pelet skokově nahoru. Z úrovně kolem sedmi korun za kilogram se cena v jednu chvíli vyšplhala až nad 17 korun za kg. V loňském roce se situace začala stabilizovat a s ní se do normálu vrátila i cena, která klesá už 12 měsíců v řadě a momentálně se nachází pod osmi korunami za kilogram, ukazují data klastru.

Ten, kdo chce pelety nakoupit už na příští topnou sezonu, měl by ještě pár měsíců počkat, než cena klesne níž. Oproti zimě jsou totiž pelety mimo topnou sezonu až o pětinu levnější. „Vyplatí se vybudovat si doma celosezonní sklad pelet a nakupovat na jaře,“ radí Stupavský.

Trendy ve vytápění: tepelná čerpadla a návrat ke komínům

Bydlení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám