Hlavní obsah

Vyřízení dotace či úvěru na jednom místě. Stát podepsal memorandum se stavebními spořitelnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstva financí a životního prostředí ve středu podepsaly memorandum o spolupráci s Asociací českých stavebních spořitelen. Stát tím che podpořit domácností, které chtějí své obydlí úsporně renovovat, avšak nemohou si dovolit kofinancování v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Díky spolupráci se stavebními spořitelnami si tak budou moci na jednom místě vyřídit dotace i úvěr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Memorandum umožňuje vznik kontaktních míst na pobočkách stavebních spořitelen a na vybraných pobočkách mateřských bank, kde si lidé budou moci od příštího roku nechat poradit, jak získat dotace na zateplení domů a bytů. K dispozici by mělo být časem až 1400 kontaktních míst.

I nadále bude platit, že o dotace prostřednictvím NZÚ si mohou lidé zažádat sami. Kontaktní místa budou sloužit k pomoci v případě potřeby úvěru ze stavebního spoření.

„Memorandum a to, co jsme v něm deklarovali, vnímám jako velkou šanci pro všechny domácnosti, jak snížit výdaje za energie, zlepšit životní prostředí použitím nových technologií, zhodnotit vlastní nemovitosti a také jako šanci, jak ochránit spotřebitele před nekalými podnikateli v segmentu energetických úspor,“ řekl na tiskovém brífinku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Nová zelená úsporám po prázdninách začne vyžadovat i estetický vzhled fasád. Na výběr budou barvy ze vzorníku

Tipy a trendy

Spolupráce se stavebními spořitelnami podle něj domácnostem zaručí kompletní servis: na jednom místě si budou moci vyřídit dotace prostřednictvím NZÚ i výhodný úvěr od stavební spořitelny. Stát na tom zase bude profitovat tím, že dojde k masivní energetické transformaci, a to i u domácností s nižšími příjmy, doplnil ministr.

„Máme tady program Nová zelená úsporám, který je velmi úspěšný, ať už se týká fotovoltaiky, zateplování, tepelných čerpadel. Potřebujeme ale tuto možnost otevřít i lidem, kteří nemají na kofinancování, tedy že nemají tu druhou část naspořenou, proto kombinace Nové zelené úsporám a půjčky ze stavebního spoření dává výrazně většímu množství občanů možnost zateplit své domy a uspořit na energiích,“ dodal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Naším společným zájmem je zrychlit procento renovací. Dnes máme zhruba 1,2 procenta renovací v budovách. Ideál, který nám doporučují různí odborní poradci, studie a další akademičtí pracovníci, jsou tři procenta, tedy tak, aby ten dům byl renovován jednou za 30 let,“ dodal Hladík.

Pracovníky poboček stavebních spořitelen bude školit MŽP a zajistí i veškerý informační servis, který budou jednotlivé pobočky potřebovat. Na pobočkách získají lidé kompletní finanční a dotační poradenství tak, aby byli jako spotřebitelé chráněni. Poradenství je bezplatné. Stavební spořitelny tak rozšiřují své zacílení do oblasti energetiky, jejich dosavadní služby ale zůstávají i nadále.

Státní příspěvek se o polovinu sníží

Maximální výše státního příspěvku ke stavebnímu spoření by se od příštího roku měla snížit na polovinu ze stávajících 2000 korun. Vychází to z konsolidačního balíčku, o kterém bude vláda jednat dnes, změna se bude týkat starých i nových smluv.

Vláda původně zvažovala úplné zrušení státního příspěvku ke stavebnímu spoření. Stavební spořitelny takový návrh kritizovaly, podle nich by domácnosti kvůli tomu přišly o možnost levných úvěrů, které jsou už nyní často čerpány na snížení energetické náročnosti bydlení.

Za loňský rok poskytly stavební spořitelny úvěry za 56,7 miliardy korun. Za prvních pět měsíců letošního roku byl objem úvěrů 14,3 miliardy korun, meziročně se snížil o 57,1 procenta.

Stavební spoření v bankách nebude

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám