Hlavní obsah

Stavební spoření v bankách nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát od ledna omezí podporu stavebního spoření u všech smluv na polovinu. Vedle toho prezentovaný návrh ministerstva financí také počítal s tím, že by stavební spoření mohly nabízet i banky, tedy nejen stavební spořitelny. To však podle informací Práva padlo.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Budova ministerstva financí v Praze. Ilustrační foto

Článek

„Možnost, že by stavební spoření mohly poskytovat všechny banky, už v tuto chvíli není na pořadu dne,“ řekl Právu mluvčí jedné z pěti stavebních spořitelen, který si nepřál být jmenován.

Ministerstvo v důvodové zprávě ke konsolidačnímu balíčku uvedlo, že vstup nových poskytovatelů stavebního spoření, tedy bank, by vedl k posílení konkurence a zároveň by to umožnilo poskytovat stavební spoření „nákladově efektivněji“.

„Nyní probíhají mezi financemi, ministerstvem životního prostředí a stavebními spořitelnami jednání, která mají posílit zaměření sektoru na podporu energetických úspor spojených s bydlením. V tomto kontextu se plánují i některé úpravy v zákoně o stavebním spoření,“ dodal mluvčí.

Úvěry mají být na modernizaci obydlí, nejen na opatření snižující spotřebu energií

Výhodou stavebního spoření je možnost i relativně výhodných úvěrů. Ty by do budoucna měly být poskytovány zejména na opatření snižující spotřebu energií v domech a bytech, jako je zateplení nebo výměna oken či kotlů. „Nadále ale bude možné úvěr použít i na další modernizaci obydlí,“ zdůraznil mluvčí spořitelny.

Stavební spoření přežije. Spojí se s výměnou oken nebo čerpadly

Stalo se

„Diskuse ve věci případných úprav stavebního spoření stále probíhají a ministerstvo financí je nyní nebude blíže komentovat. V oblasti úprav státní podpory stavebnímu spoření je v tuto chvíli definitivní vládní shoda pouze na omezení příspěvku na polovinu, tedy na maximálně tisíc korun ročně,“ sdělila Právu mluvčí resortu Gabriela Krušinová. Více informací zatím nechtělo poskytnout ani ministerstvo životního prostředí.

Dotace na pobočce

Už dříve ale ministři avizovali, že stavební spořitelny se mají i podílet na poskytování dotací z programu Nová zelená úsporám, které jsou určeny například na pořízení fotovoltaických panelů nebo tepelných čerpadel. V praxi by to mělo fungovat tak, že zájemci si budou moci na pobočce podat žádost o dotaci a zároveň i požádat o úvěr na dofinancování. Detaily se upřesňují.

Stavební spořitelny poskytly od začátku roku do konce května úvěry za 14,3 miliardy korun, meziročně je tak jejich objem o téměř 60 procent nižší. Za loňský rok to bylo celkem 56,7 mi­liardy Kč.

Stát loni vyplatil na státní podpoře stavebního spoření 4,1 miliardy. Vláda v konsolidačním balíčku počítá nejen se snížením státního příspěvku na stavební spoření z deseti na pět procent až do limitu tisíc korun za rok, ale chce zrušit i výslovné osvobození této podpory od daně z příjmů.

To ale nutně neznamená, že by klienti stavebních spořitelen museli začít státní podporu zdaňovat. Bude spadat mezi ostatní příjmy podle zákona o daních z příjmů. Podle důvodové zprávy budou osvobozeni, pokud nepřesáhnou s dalšími příjmy spadajícími do tohoto druhu příjmu v úhrnu částku 50 tisíc korun za zdaňovací období.

Za prvních pět měsíců letošního roku spořitelny uzavřely ­205 376 smluv o stavebním spoření, meziročně o sedm procent méně. Celková cílová částka ale vzrostla o 4,4 procenta na 118,7 mi­liardy korun. Celkem spořitelny evidují 3,1 milionu smluv o stavebním spoření.

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám