Hlavní obsah

Výborný chce krotit drahé potraviny aplikací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chléb za poslední tři roky zdražil o více než polovinu, podobně jako brambory. U některých komodit vylétly ceny nahoru ještě víc a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zatím marně volá po výraznějším zlevnění. Snižovat ceny potravin přímo nemůže, ačkoliv by to podle odborů vláda regulací mohla zařídit, a tak se rozhodl pomoct lidem alespoň s orientací v cenících.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný

Článek

Výborný se inspiroval v Rakousku a Řecku a zkoumá možnost zavedení mobilní aplikace, kde by si lidé rychle porovnali ceny a volbou nejvýhodnější nabídky tlačili na další zlevňování.

Ministr se minulý týden v Bruselu vyptával svého protějška na fungování porovnávače cen v Řecku. Aplikace tam údajně pomohla snížit ceny potravin až o 18 procent.

„Jsou v ní vybrané základní potraviny. Lidé mohou porovnat jejich ceny v různých řetězcích v daném týdnu,“ popsal fungování pomůcky mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Úřad podle něj získal kontakty na vývojáře řecké aplikace a uvažuje se o cestě ministra Výborného nebo některého z jeho zástupců do Atén, aby záležitost prostudovali na místě. Cesta by se ale mohla uskutečnit až v lednu, z čehož plyne, že projekt, který jinak podporuje i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, je teprve v plenkách.

Večeřová: Potraviny od ledna kvůli energiím nezlevní

Ekonomika

Jeho zprovoznění ovšem závisí i na postoji obchodníků, bez jejichž dat by se aplikace zřejmě neobešla.

Předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina má o výsledku pochybnosti. „Aplikace sice povede k cenové válce u vybraných položek, které bude sledovat a které budou hlavně velké nadnárodní řetězce prodávat klidně pod cenou, avšak na celkový spotřební koš bude mít dopad jen stěží,“ míní.

Potravinářská komora se zase obává, že aplikace může poškodit malé výrobce, například lokální pekárny.

Současně platí, že cenových porovnávačů už v Česku funguje několik. Prakticky stejnou službu, o níž uvažuje Výborný, nabízí například Kupi.cz od Seznamu. Je k dispozici na webu i v mobilní aplikaci a mimo procházení slevových letáků dovoluje i porovnávat akční a doporučené ceny napříč sortimentem v kamenných obchodech.

„Na službu Kupi.cz, která je více než deset let na trhu a spolupracuje se všemi velkými řetězci, zavítá více než dva miliony uživatelů měsíčně hledajících výhodné ceny v obchodech,“ řekl Novinkám jednatel Kupi.cz David Kopčil.

Cukr dvakrát dražší

Kupi.cz se nicméně podle něj nebrání pomoci projektu, který zamýšlí ministr zemědělství.

Některé potraviny už v poslední době zlevnily. Týká se to másla, mléka nebo cukru. Nejen díky poklesu nákladů, nýbrž také proto, že lidé šetří. Zlevňuje se navíc z cen, jež od jara narostly enormně.

Potraviny a nealkoholické nápoje podle Českého statistického úřadu od ledna 2021 do letošního října zdražily o 29 procent. Ceny chleba za stejnou dobu vyskočily z 28 na 44 korun, mléko zdražilo o třetinu, vejce o polovinu a brambory o 58 procent.

Mezi nejvýrazněji zdražující potraviny ale patřil cukr. Kilo krystalu zdražilo dvojnásobně – z 12,45 korun na 24,90 Kč. Cena cibule vylétla o 80 procent. Kilo stálo 14,50 Kč, dnes je za 26 korun. V létě cibule stála dokonce 40 korun.

Výborný se chystá opět tlačit na řetězce

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám