Hlavní obsah

Volkswagenu narostl zisk o polovinu na 4,1 mld. eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Největší evropská automobilová skupina Volkswagen zvýšila v roce 2007 čistý zisk o více než 50 procent na 4,1 miliardy eur (102,5 miliardy korun) ze 2,7 miliardy eur v roce 2006. Skupina, která zahrnuje i českou Škodu Auto, zvýšila prodej automobilů o téměř osm procent na nový rekord 6,2 miliónu.

Článek

Tržby skupiny, kam kromě Škody a samotného Volkswagenu patří ještě Audi, Seat, Lamborghini a Bentley, vzrostly o čtyři procenta na 108,9 miliardy eur. Provozní zisk se zvýšil o 40 procent na 6,15 miliardy eur a zhruba o pět procent překonal očekávaní analytiků.

V letošním roce Volkswagen plánuje další zlepšení prodeje u všech svých značek. "V roce 2008 přijdou téměř všechny značky s novými atraktivními modely, což nám umožní doplnit produktové portfolio skupiny a obsadit další tržní segmenty," uvedla společnost. "Předpokládáme tudíž, že dodávky automobilů překonají rekord z roku 2007 a prodej poroste zejména v Asii a střední a východní Evropě," uvádí se ve sdělení.

Příznivé loňské výsledky umožnily firmě navrhnout zvýšení dividendy z ročního zisku na 1,80 eura na akcii z 1,25 eura za rok 2006. Největší zisk z toho bude mít automobilka Porsche, která je největším akcionářem Volkswagenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám