Hlavní obsah

Volkswagen zaplatí v Kanadě za aféru s diesely 70 miliard

Německá automobilka Volkswagen vydá v Kanadě na odkupy a úpravy svých vozů s nelegálně upravenými naftovými motory a kompenzace tamním majitelům v přepočtu až 2,8 miliardy amerických dolarů (72,4 miliardy Kč). Společnost odkoupí nebo upraví 105.000 těchto vozů, sdělil v pondělí Volkswagen.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Loga Volkswagenu u autosalónu v New Yorku

Článek

V červnu Volkswagen uzavřel podobnou dohodu s americkou vládou a majiteli svých vozů a v listopadu ji schválil federální soud. Jen v USA Volkswagen na urovnání skandálu vynaloží až 16,5 miliardy dolarů (427 miliard Kč).

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software, který při testování emisí umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se skandál týká zhruba 11 milionů naftových automobilů.

Začátkem letošního prosince se jihokorejský regulační úřad FTC rozhodl vyměřit Volkswagenu rekordní pokutu 37,3 miliardy wonů (zhruba 800 miliónů korun) za klamavou reklamu týkající se emisí. Úřad rovněž oznámil, že podá trestní oznámení na pět bývalých i současných vedoucích pracovníků jihokorejské divize Volkswagenu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám