Hlavní obsah

Volkswagen čelí krizi nejvyššího vedení

Novinky, tov

Vedení koncernu Volkswagen čelí vážné krizi poté, co generální ředitel automobilky Martin Winterkorn oznámil, že bude bojovat o svou pozici, i když údajně ztratil podporu šéfa představenstva Ferdinanda Piëcha. Píše o tom německý tisk.

Foto: archiv Pravo, Právo

Generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn (vlevo) a předseda představenstva koncernu VW Ferdinand Piëch na archivním snímku

Článek

Piëch, který je v čele VW téměř 22 let, z toho devět byl generálním ředitelem, podle německého týdeníku Der Spiegel řekl, že se mu Winterkorn „vzdálil“. Piëchova poznámka podle analytiků snižuje šance generálního ředitele na obnovení smlouvy, která končí v prosinci 2016, stejně jako vyhlídky, že by mohl Piëcha po jeho odchodu do důchodu v čele představenstva vystřídat.

Deník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odkazem na své zdroje ve Wolfsburgu napsal, že Winterkorn se nehodlá nechat z Volkswagenu vystrnadit a spoléhá na podporu silných spojenců uvnitř firmy.

Spory přicházejí podle amerického serveru CNBC v době, kdy VW škrtá miliardy eur nákladů, aby zvýšil ziskovost. Za osm let ve funkci se Winterkornovi podařilo z firmy zápasící s vysokými mzdovými náklady udělat jednu z nejúspěšnějších automobilek světa.

Harmonie není to hlavní

Silnou podporu má prý Winterkorn v Dolním Sasku, kde má ve Wolfsburgu VW ústředí i nejstarší továrnu. Mluvčí automobilky ani Piëchova kancelář v rakouském Salzburgu nechtěli záležitost komentovat.

Rakušan Piëch je známý tím, že s manažery nezachází v rukavičkách. V roce 2009 jeho ostrá kritika donutila během pár měsíců odstoupit dva manažery automobilky Porsche, která patří koncernu vedle značek jako Škoda, Seat, Audi, Bentley nebo Man.

„Firmu nedostanete na vrchol, když se soustředíte na co největší harmonii,“ napsal Piëch ve své autobiografii. „Moje touha po harmonii má své meze,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám