Hlavní obsah

Vodu museli převařovat, ale žádné odškodné obyvatelé Brna nedostanou

Právo, pko
Brno

Prázdnotou zející regály s balenou pitnou vodou - to byla realita mnohých brněnských obchodů od čtvrtka do soboty. Kvůli kontaminaci bakteriemi byla totiž voda z kohoutku v moravské metropoli a desítkách okolních obcí pitná jen po převaření. Žádného odškodnění například ve formě snížené platby za vodu se ale Brňané nedočkají, jak na dotaz Práva uvedly Brněnské vodárny a kanalizace.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prázdné regály pro balenou vodu, kterou obyvatelé Brna v jednom z tamních supermarketů vykoupili poté, co museli kvůli výskytu bakterií začít převařovat kohoutkovou vodu. Snímek z 16. září

Článek

„Občanům byla dodávána pitná voda, byť po převaření. Náhrada škod bude vycházet z toho, že bude v nějakém případě taková škoda prokázána. Brněnské vodárny a kanalizace budou postupovat v souladu s občanským zákoníkem,“ konstatovala mluvčí společnosti Renata Hermanová.

To znamená, že by některý z konzumentů musel prokázat, že se mu pitím kontaminované vody udála konkrétní škoda, například ve formě zdravotních obtíží.

Šlo opravdu jen o nepatrné množství bakterií a stanovená opatření byla preventivní.
mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová

V Brně i okolí přitom lidé pili vodu kontaminovanou koliformními bakteriemi, které mohou vyvolat střevní potíže, až čtyři dny bez jakéhokoli povědomí o problému.

Vzorek, v kterém byly bakterie prokázány, totiž pocházel z pondělního odběru, kultivace však trvá tři dny, proto byly výsledky známé až ve čtvrtek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Od čtvrtka 15. září se kvůli výskytu bakterií v kohoutkové vodě zájem o vodu balenou v lahvích i barelech výrazně zvýšil. Snímek z 16. září

„Brněnské vodárny a kanalizace situaci okamžitě začaly řešit prostřednictvím vzájemně provázaných informačních systémů podle předem nastavených mechanismů s Krajskou hygienickou stanicí Jihomoravského kraje. Současně je nutné říci, že šlo opravdu jen o nepatrné množství bakterií a stanovená opatření byla preventivní,“ dodala Hermanová.

Reklama

Související články

V Brně opět teče z kohoutků nezávadná voda

Z vodovodních kohoutků v Brně a nejbližším okolí opět teče nezávadná voda. K dnešní 18:00 odvolal podnik Brněnské vodárny a kanalizace nařízení, aby obyvatelé...

Výběr článků

Načítám