Hlavní obsah

Balená voda mizí z brněnských supermarketů, obchodní řetězce navyšují dodávky

Brno

Obchodní řetězce posilují dodávky balené vody do brněnských supermarketů. Zájem zákazníků se skokově zvýšil ve čtvrtek po oznámení, že kohoutková voda je kvůli výskytu bakterií do odvolání pitná jen po převaření. Místy mohou zákazníci ale narazit na prázdné regály.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Balená voda v brněnských obchodech mizí z regálů.

Článek

„Již od čtvrtka jsme posílili závozy balených vod na všechny naše brněnské obchody,” sdělil mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

V pátek ráno chyběla neochucená voda v Tesku ve Velkém Špalíčku, informovala zákaznice, která si z obchodu odnesla alespoň slazenou vodu. Ve čtvrtek odpoledne byla podle jiného zákazníka voda vyprodaná v Albertu na Mendlově náměstí.

Skokový nárůst zájmu o vodu zaznamenala společnost Aquadiskont, která po Brně rozváží barely. „Jde o nárůst zhruba o 100 až 120 procent,” uvedl jednatel společnosti Jakub Štursa.

Zásoby jsou zatím dostatečné, otázkou zůstává, jak dlouho bude trvat opatření s převařováním vadné vody.

Posilují se zásoby pro záchranku

S nedostatkem balené vody se potýkají nejen jednotliví zákazníci, ale také například brněnská záchranná služba. Inspektor jejího provozu ihned po zprávě vodáren zajistil pro zaměstnance všech výjezdových základen balenou vodu na čtvrtek a pátek. V případě potřeby se zásoby opět zvýší, uvedla záchranka na svém webu.

Ve dvou vzorcích kohoutkové vody byla zjištěna přítomnost koliformní bakterie v nízké koncentraci. Tyto bakterie mohou způsobit průjmová onemocnění.

Brněnské vodárny a kanalizace dál provádějí testy, přijatá opatření jsou ale podle hygieniků spíše preventivní. Za jejich výskyt ve vodě nejspíše mohou vyšší teploty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám