Hlavní obsah

Vodafone převezme Oskara už v červnu

PRAHA

Největší mobilní operátor na světě, britský Vodafone, převezmě českého mobilního operátora Oskar do léta, pravděpodobně v průběhu června. Oznámila to kanadská společnost TIW, která Oskar Britům prodává.

Článek

Obě strany přitom původně oznámily, že prodej proběhne až ve druhé polovině roku. Vodafone kupuje spolu s Oskarem i velkého rumunského operátora Mobifone. Za oba britská společnost zaplatí 3,5 miliardy dolarů, tedy asi 85 miliard korun. Vodafone převezme i 950 miliónů dolarů, které má TIW na dluzích. TIW poté zanikne.

TIW uzavřela dohodu s Vodafonem o prodeji Oskara a Mobifonu letos v březnu. Mobifon a Oskar byly poslední dvě firmy v majetku TIW, která měla kdysi ambice stát se významným světovým aktérem na trzích mobilní komunikace. Podnik ale musel své plány omezit po splasknutí takzvané bubliny technologických akcií v roce 2000.

Vstup Vodafone na český trh bude znamenat zostření konkurence pro další operátory T-Mobile a Eurotel. Vliv bude mít i převzetí Českého Telecomu, který je mateřskou společností Eurotelu, španělskou Telefónikou.

Oskar je nejmladším a nejmenším tuzemským mobilním operátorem. Firma vstoupila na trh v roce 2000 a v současnosti má 1,89 miliónu zákazníků na trhu s 10,9 miliónu aktivních SIM karet.

Reklama

Související témata:

Související články

Oskara koupí světový operátor Vodafone

Největší mobilní operátor na světě, britský Vodafone, se dohodl s majitelem nejmenšího českého operátora Oskar, kanadskou společností TIW, že koupí...

Výběr článků

Načítám