Hlavní obsah

Vodafone dal košem Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Mobilní operátor Vodafone přidělil kontrakt softwarové firmě RealNetworks, a o zakázku tak přišel konkurenční americký gigant Microsoft. RealNetworks bude dodávat mobilnímu operátoru software, který umožní uživatelům sledovat v mobilech živě videopřenosy v reálném čase, například koncerty klasické hudby.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

Vodafone se tak v bitvě Davida s Goliášem postavil na stranu menšího hráče, podobně jako světoví výrobci mobilů Nokia a Ericsson, kteří dohody o využití softwaru RealNetworks uzavřeli také. Vodafone sídlí v Británii a v Evropě má 119 miliónů klientů. "Je to strategické vítězství," zhodnotil dohodu ředitel mezinárodních aktivit RealNetworks v mobilních komunikacích. Nokia, která má na světovém trhu mobilů dominantních 35 procent, se obávala, že by Microsoft mohl chtít získat na trhu softwaru pro mobily stejnou převahu, jakou má na trhu osobních počítačů.

Proto si finský výrobce mobilů vybírá ke spolupráci pravidelně rivaly Microsoftu. Ten přesto zůstává silným hráčem, protože má pevnou pozici na trhu se softwarem pro živé videopřenosy přes osobní počítače. Operační systém Microsoftu zajišťuje chod 90 procent osobních počítačů a zhruba poloviny mobilů ve světovém měřítku. Vodafone je aktivní ve 28 zemích po celém světě. Software od RealNetworks začne Vodafone instalovat do svých přístrojů někdy v příštím roce. "Považujeme ho za produkt lepší kvality," citovala agentura Reuters tiskového mluvčího Vodafonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám