Hlavní obsah

Vlakem pohodlněji. Dopravci plánují miliardové investice do nových souprav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železniční dopravci plánují v příštích letech investovat miliardy korun do obnovy svého železničního parku. Největší z nich, České dráhy, v současnosti pořádá několik tendrů na nákup desítek nových vozů a lokomotiv. V příštích pěti letech chtějí České dráhy na vlaky vynaložit až 40 miliard korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

České dráhy plánují svůj vozový park postupně omlazovat. Nyní mají kolem 2210 osobních vozů, přes 500 lokomotiv a tisícovku ucelených souprav, průměrné stáří strojů je téměř 33 let. Řada z nich byla modernizována, obnovy by ovšem měly pokračovat, a to i pořízením nových vlaků.

Ve výrobě má dopravce 31 elektrických vlaků pro regionální dopravu, které jsou součástí kontraktu na nákup celkem 50 vlaků. Dále se vyrábí pět patrových třívozových souprav a 50 osobních vozů pro dálkovou dopravu s rychlostí až 200 km/h. Dopravce tyto vozy bude přebírat v následujících letech.

České dráhy přepravily o čtyři miliony cestujících více než loni

Ekonomika

V současností pokračuje soutěž ČD na dodávku 120 regionálních vlaků a až 180 vozů pro dálkovou dopravu s rychlostí 230 km/h. Podnik připravuje i tendr na nákup až 65 lokomotiv. Firma také nakupuje starší modernizované vozy v zahraničí.

RegioJet: Astry z Rumunska

RegioJet vypravuje 26 lokomotiv a kolem 170 vozů, které jsou složeny z nových vozidel Astra z Rumunska a dalších starších vagonů, které dopravce rovněž koupil v zahraničí. Ty dopravce zrekonstruoval.

Zároveň RegioJet nyní připravuje modernizaci desítek dalších vozů, v příštích třech letech by za ni měl utratit kolem tří miliard korun. V příštím roce bude přebírat první z 15 vícesystémových lokomotiv Bombardier. Společnost má navíc opci na desítky dalších těchto strojů.

Leo Express: čínské siriusy

Nejmladší vozový park má Leo Express. Ve flotile má pět vlaků Stadler, které provozuje na dálkových linkách. Dalších 15 regionálních vlaků Alstom firma vypravuje na lokálních tratích. V příštím roce plánuje nasazení tří vlaků Sirius od čínského výrobce CRRC. Na dalších 30 jednotek má společnost opci s hodnotou pěti miliard korun.

Brusel schválil dotaci 5,7 miliardy na nákup vlaků Jihomoravským krajem

Ekonomika

S nákupy a modernizacemi vlaků se zvyšuje jejich vybavenost. U nových vozidel ke standardní výbavě často patří klimatizace, audiovizuální systémy s obrazovkami, internetové připojení, elektrické zásuvky či USB konektory.

Nové vozy jsou také většinou bezbariérové a často mají speciální místa pro rodiny s dětmi a služby pro ně nebo úložné prostory pro velká zavazadla či jízdní kola. V dálkových vozech se často mění také prostorové uspořádání, cestující totiž často preferují otevřené prostory proti klasickým uzavřeným kupé.

Symbolem investic do modernizace vozového parku byly v minulosti vlaky Pendolino, které před 15 lety poprvé vyjely do ostrého provozu. I v současnosti, zvláště po modernizaci, kterou dráhy dokončily v minulém roce, zařazuje dopravce pendolina mezi své prémiové vozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám