Hlavní obsah

Brusel schválil dotaci 5,7 miliardy na nákup vlaků Jihomoravským krajem

Evropská komise (EK) schválila podporu 223 milionů eur (téměř 5,7 miliardy Kč) na nákup vlaků na jižní Moravě. Za dotaci z Fondu soudržnosti pořídí kraj 36 elektrických souprav o celkové kapacitě přes 10 000 míst, informovala v pondělí EK.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD) řekl, že schválení je důležitá informace. S penězi lze počítat a projekt už tak podle něj nemůže nikdo zhatit. Jihomoravský kraj o dotaci požádal předloni a peníze z unijního fondu by měly pokrýt 85 procent nákladů na pořízení vlaků.

Zastupitelé Jihomoravského kraje už v listopadu schválili nákup těchto vlaků za celkem 6,7 miliardy od Škody Transportation, která v soutěži porazila švýcarský Stadler.

„Mám radost, že díky kohezní politice se mohou obyvatelé Česka těšit z moderního, pohodlnějšího a efektivnějšího cestování vlakem,“ uvedla v pondělí komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová. Dotace je podle ní zároveň jedním z prvních kroků na podporu ekologické dopravy v rámci evropské zelené dohody.

Bez jádra to nedáme. Uhlíková neutralita v ČR bude stát 675 miliard korun, řekl Babiš

Ekonomika

Podrobnosti rozsáhlého plánu, který vytyčuje přechod EU ke klimaticky odpovědnému hospodářství a způsobu života, představila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová minulou středu.

Nové vlaky by podle Bruselu měly na jižní Moravě jezdit do tří let. Jihomoravský kraj chce novými soupravami nahradit dosluhující vlaky na linkách S2 a S3, z nichž některé byly vyrobeny před téměř půl stoletím.

Reklama

Související články

Vlaky zrychlily za třicet let o třetinu

Na hlavních železničních tratích se ve srovnání s rokem 1989 zkrátily cestovní doby o třetinu. Navíc se zlepšuje i kultura cestování. Stovky starých vozů byly...

Výběr článků

Načítám