Hlavní obsah

Vládní zmocněnec: Nový blok v Dukovanech bude plně financovat stát

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový jaderný blok v Dukovanech bude plně financovat stát. Diskuse o zapojení energetické společnosti ČEZ nevedly k cíli. Na videokonferenci o budoucnosti české energetiky Institutu Equilibrium to ve středu řekl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Diskuse, která dnes probíhá o tom, jaký podíl investice by měl ČEZ hradit ze svého, skončila u rozhodnutí předsedy vlády (Andreje Babiše, ANO) na stoprocentním financování ze strany státu, protože dohoda nebyla nalezena,” řekl Míl.

O tom, že by stát mohl stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech financovat zcela sám, mluvil už na konci ledna vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Uvedl, že je to varianta pro případ, že by zapojení energetické firmy ČEZ do placení bylo příliš drahé.

ČEZ dostal povolení postavit v Dukovanech nové reaktory

Ekonomika

Při plném financování by podle něj stát získal nižší úrokovou sazbu. Podle původních plánů se stát měl podílet 70 procenty, zbylých 30 procent pak měl zaplatit ČEZ.

Společnost Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ v pondělí získala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech.

Sněmovna přerušila schvalování zákona ke stavbě Dukovan. Opozice chce záruky

Ekonomika

Opozice se snaží v případě stavby Dukovan prosadit bezpečnostní záruky. Konkrétně chce uzákonit, aby stát nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Mezi ně patří mimo jiné Čína a Rusko.

Ministr Havlíček již dříve oznámil, že Čínu z tendru vyloučí, vyloučení ruského Rosatomu ale odmítl.

Výrok choromyslného starce. Devadesátky už skončily, zní z opozice k Zemanovi

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám