Hlavní obsah

ČEZ dostal povolení postavit v Dukovanech nové reaktory

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Společnost Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ v pondělí získala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle firmy jde o jeden z nejvýznamnějších přípravných kroků před zahájením stavby nových reaktorů a výběrem dodavatele.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany má před sebou dalších nejméně 20 let provozu.

Článek

„Z hodnocení nevyplynuly žádné skutečnosti, které by vydání povolení bránily,” řekla předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

SÚJB na webu uvedl, že na posouzení žádosti spolupracoval tým inspektorů úřadu, specialistů Státního ústavu radiační ochrany a dalších expertů. Správní řízení trvalo téměř 12 měsíců. Byla při něm hodnocena zadávací bezpečnostní zpráva a další dokumenty, které se podle atomového zákona k žádosti přikládají.

Příprava a zpracování dokumentace pro licenční řízení trvaly pět let a jejich součástí bylo přes 200 odborných studií, analýz a rozborů, uvedl ČEZ.

Sněmovna přerušila schvalování zákona ke stavbě Dukovan. Opozice chce záruky

Ekonomika

Opozice se snaží v případě stavby Dukovan prosadit bezpečnostní záruky. Konkrétně chce uzákonit, aby stát nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Mezi ně patří mimo jiné zejména Čína a Rusko.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) již dříve oznámil, že Čínu z tendru vyloučí, ale vyloučení ruského Rosatomu odmítl.

Anketa

Mají se tendru na Dukovany účastnit i Rusko a Čína?
Ano
49,8 %
Ne
50,2 %
Celkem hlasovalo 1034 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám