Hlavní obsah

Sněmovna přerušila schvalování zákona ke stavbě Dukovan. Opozice chce záruky

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna přerušila schvalování zákona ke stavbě nového bloku dukovanské elektrárny. Vynutila si to opozice, která chce uzákonit bezpečnostní záruky výběrového řízení na dodavatele stavby nebo stanovit její maximální cenu.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Opozice vidí jako ohrožení národní bezpečnosti, pokud se do tendru připustí zájemci z Ruska a Číny. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) již dříve oznámil, že Čínu z tendru vyloučí, ale vyloučení ruského Rusatomu odmítl.

Sněmovna v úvodu schůze hlasy ANO, SPD, KSČM a dvou sociálních demokratů rozhodla, že jeden poslanec může k zákonu mluvit maximálně 20 minut.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová neprosadila návrh, aby bylo projednávání zákona odloženo do 20. dubna s tím, že by bezpečnostní aspekty stavby projednal a objasnil vládní výbor pro jadernou energetiku.

Čína je v tendru o dostavbu Dukovan pomalu ze hry

Ekonomika

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu společnosti ČEZ.

Havlíček již dříve zdůrazňoval, že při přípravě tendru se postupuje podle usnesení vlády, podle kterého musí být zohledněny bezpečnostní požadavky státu.

Opozice mimo jiné dlouhodobě navrhuje uzákonit, aby stát  nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Mezi ně patří mimo jiné právě Čínská lidová republika a Ruská federace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám