Hlavní obsah

Vláda v létě zvýší důchody víc, než se čekalo

Důchody letos v létě kvůli inflaci mimořádně vzrostou. O kolik a ve kterém měsíci, bude mít ministerstvo práce jasno v únoru. Navýšení by se ale mohlo pohybovat v průměru od 750 do 1000 korun, prohlásil v pondělí ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Záviset bude hlavně na lednovém růstu cen.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Na konci prosince Jurečka přitom uvedl, že mimořádné přidání v červnu nebo červenci by mohlo v průměru činit 670 až 700 korun.

Mimořádná valorizace musí podle zákona přijít pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pět procent. Upravuje se zásluhová část důchodů, tedy tzv. procentní výměra. Zvedá se o tolik procent, o kolik od posledního sledování vzrostly ceny.

Rozhodne se v únoru

Podle ekonomů kvůli lednovému přeceňování zboží a služeb či ukončení energetického úsporného tarifu opět stoupnou. Hranice pětiprocentního růstu cen by tak mohla být překonána již tento nebo příští měsíc. „Předpokládám, že po 10. únoru (kdy Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za leden) už budeme mít finálně jasno,“ uvedl Jurečka.

Očekávané částky podle něj představují jen odhad, v jakém rozptylu by se mohlo mimořádné navýšení v červnu či červenci pohybovat. Loni se kvůli zdražování penze valorizovaly hned dvakrát, v červnu a potom v září.

Jurečka: Zvýšení daní je nutnost

Domácí

Při mimořádné valorizaci se navyšuje zásluhový díl penzí, v němž se odráží výše odvodů z výdělků, odpracované roky a od letoška také počet potomků. Tomu z rodičů, kdo se o dítě primárně staral, se vyplácí bonus 500 korun.

Jurečka v pondělí zdůraznil, že je proti případnému seškrtání výchovného, jak to kvůli zvládnutí rostoucího zadlužování doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV), a nakloněn je tomu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Nejsem ochoten připustit debatu, že by se výchovné škrtalo,“ odmítl rezolutně Jurečka. Podle něj toto opatření přispěje k vyšší udržitelnosti důchodů díky vyššímu počtu dětí, tedy budoucích přispěvatelů na penze.

Podle NERV je výchovné naopak nesystémové. Někteří experti uvádějí, že zvýšení důchodu k vyšší porodnosti nepovede. Zkušenosti z jiných zemí ukázaly, že fungují naopak kroky ke sladění práce a rodiny, tedy dostatek jeslí a školek či zkrácené úvazky.

Za letošní „hlavní výzvu“ pro svůj resort považuje Jurečka přípravu důchodové reformy. Na její podobě by se chtěl v koalici i s opozicí shodnout do konce prvního čtvrtletí. Nastavení jednotlivých opatření už úřad propočítal, informoval ministr.

Minimální platba na sociální pojištění vzroste

Finance

Výsledky chce ale zveřejnit až po diskusi politiků. Ve druhém čtvrtletí by pak ministerstvo připravilo návrh zákona. Část kroků by měla platit od ledna příštího roku, a to třeba možnost dřívějších penzí pro některé náročné profese, zmínil Jurečka.

Od letoška mají při splnění určitých podmínek možnost předčasného odchodu do důchodu bez krácení penze zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči. Další změny by pak byly podle Jurečky účinné od roku 2025.

Návrh důchodové novely bude v září

Vláda by měla podle svého legislativního plánu dostat reformní návrh důchodové novely v září. S ní by měl resort práce předložit i novelu o sociálním pojištění.

Jurečka také zmínil, že neplánuje úpravy v sociální kapitole vládního programového prohlášení. Podle něj je „velice dobře napsaná“ a nemá ambici ji měnit, pokud to nebudou vyžadovat koaliční partneři.

Vláda v programovém prohlášení slibuje mj. zavést daňové prázdniny se stropem na výši příjmů pro rodiny s rodičovskou či třemi a více dětmi. Hodlá zjednodušit sociální dávky, zachovat dětské skupiny a rozšířit nabídky služeb, rodičovskou i pro prarodiče.

Kabinet slíbil zvýšit limity pro práci na dohody, zavést valorizaci minimální mzdy či sumy pro sociální služby. Valorizovat by se mohl nově i rodičovský příspěvek či životní minimum.

Jurečka v pondělí potvrdil, že plánuje opatření na podporu zaměstnanosti, posílení rekvalifikací či dluhového poradenství.

Mezi novými doporučeními, s nimiž loni přišel NERV, je zkrácení rodičovské, snížení podpory v nezaměstnanosti či znovuzavedení karenční doby v nemoci. Jurečka dříve připustil případné zkrácení doby vyplácení podpor v nezaměstnanosti i pomalé postupné odsouvání důchodového věku od 30. let. I to NERV vládě doporučuje.

Vláda plánuje získat větší kontrolu nad energetikou, potvrdil Fiala

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám