Hlavní obsah

Vláda plánuje získat větší kontrolu nad energetikou, potvrdil Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmysl vlády získat větší kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Předpokládá, že už v letošním roce se některé kroky projeví. Ano, máme zájem provést určitou transformaci české energetiky a její součástí je získání větší kontroly nad energetickou infrastrukturou, uvedl na dotaz ohledně diskutované restrukturalizace energetické společnosti ČEZ. Zdůraznil, že víc nemůže ani naznačit vzhledem k tomu, že akcie ČEZ jsou obchodovány na burze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled na jadernou elektrárnu Temelín.

Článek

Soustředit se chce také na udržení nižších cen energií a jejich dlouhodobé zachování. „To si myslím, že je momentálně důležité, a od toho se odvíjí to, co musíme dělat v České republice se zastropováním - možná nic, protože to bude fungovat. Možná ten strop ani nebude potřeba do budoucna, ale zatím, kdybychom ho neudělali a neudržovali, tak lidé a firmy platí násobně víc, a to jsme nechtěli. Na druhé straně si musíme uvědomit, že každé takové opatření něco stojí a stojí velké peníze a stát nemá jinou možnost než ty peníze buď vybrat od lidí, nebo si je půjčit,“ konstatoval.

Jako nástroj, kterým se vláda vyhnula vyššímu zdanění občanů, zmínil zavedení takzvané válečné daně z mimořádných zisků, s tím, že je „dočasná, limitovaná a vlastně solidární“.

Postup, kterým vláda čelila loňskému enormnímu zvyšování cen energií způsobenému jejich nedostatkem, se podle Fialy vyplatil, což ukazují nynější nižší ceny pohonných hmot i energií.

ČEZ vyplatí rekordní dividendu

Ekonomika

„Taktika, kterou jsme zvolili, jak my v České republice, tak obecně v Evropě, byla správná. A státy, které se například pustily do experimentu s daní z přidané hodnoty zastropováním, vlastně nakonec nedopadly dobře, protože pohonných hmot nemají dostatek,“ uvedl.

Podobně tomu je podle něj u energií. „Je to dáno samozřejmě i opatřeními, která se udělala – naplnění zásobníků, budování LNG terminálů a jejich naplňování a tak dále –, ale je to dáno i rozhodnutími, na kterých jsme se domluvili na evropské úrovni – možnost společných nákupů plynu, určitá regulace cen při prudkých výkyvech, hledání a domlouvání alternativních dodavatelů plynu a elektřiny,“ připomenul.

Intenzivněji musí Česko podle Fialy v tomto roce ve snaze o zvýšení energetické bezpečnosti rozvíjet obnovitelné zdroje, jadernou energetiku. Zajišťovat dostatečné alternativní dodavatele plynu tak, aby nebylo vydíratelné Ruskem, ani nikým jiným.

Plynová krize se podle odborníků může příští zimu opakovat

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám