Hlavní obsah

Minimální platba na sociální pojištění vzroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro rok 2023 se OSVČ zvyšuje záloha jak na zdravotním pojištění, tak na sociálním pojištění. Měsíční záloha na sociálním pojištění vzroste z 2841 korun na 2944 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rovněž se zvyšuje limit pro neplacení sociálního pojištění při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti o 3390 korun . Za celý rok 2023 se nebude platit sociální pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti do hrubého ročního zisku 96 777 korun .

„Vedlejší samostatná výdělečná činnost je vykonávána například při zaměstnání, studiu nebo důchodu,“ doplnila Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Platit sociální pojištění je možné i prostřednictvím daňového paušálu.

Kolik OSVČ zaplatí na zdravotním pojištění v roce 2023

Finance

Výše odvodu zde závisí na tom, do jakého pásma paušální daně OSVČ spadá. V roce 2023 jsou OSVČ umožněny tři sazby daňového paušálu v závislosti na celkovém rozhodném příjmu a vykonávané činnosti, a sice 6208 korun, 16 tisíc korun a 26 tisíc korun.

Vliv na výši budoucího důchodu

„U nejnižšího paušálu odvede OSVČ na sociální pojištění 3386 Kč, tedy o něco více, než je minimální záloha. U prostřední sazby paušálu činí podíl odvodu na sociální pojištění 7446 korun a u té nejvyšší pak 11 388 korun,“ upřesnila Ivanco.

Výše platby na sociální pojištění ovlivňuje budoucí starobní důchod.

Důchody se od ledna zvýší v průměru o 860 korun

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám