Hlavní obsah

Vláda se neshodla na DPH

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda se ve středu nečekaně neshodla na tom, jak by mělo proběhnout druhé kolo zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH), ke kterému má dojít od 1. května. Přitom minulý týden koalice přehlasovala ve Sněmovně prezidentské veto a definitivně schválila první etapu zvýšení DPH od ledna.

Foto: Petra Dolanská

Soubor La compagnie Amac s překladatelkou.

Článek

 "Objevily se připomínky k tomu, že roztřídění (zboží a služeb do snížené a základní sazby od května) neodpovídá evropským směrnicím, a proto jsme jednání přerušili, aby ministerstvo financí a legislativní rada vlády mohly ještě tyto seznamy přesně ověřit," uvedl Sobotka. Podle jeho slov tedy není ministrům jasné, které zboží a služby musí být kvůli Evropské unii přesunuty do základní sazby a které je možné nechat ve snížené sazbě, přičemž vláda chce mít úplnou jistotu, že provádí pouze ty kroky, které EU po ČR požaduje. Jak ale řekl, spory jsou u méně důležitých položek a vláda se k návrhu vrátí za dva týdny.

Nový zákon o DPH, který nyní Sobotka předložil, předpokládá, že ke dni vstupu do Evropské unie, tedy od 1. května, přejde řada běžných služeb ze snížené pětiprocentní sazby do základní sazby 22 procent. Tím by tyto služby výrazně podražily. Zvýšily by se ceny čistíren oděvů, prádelen, oprav různých vyrobků - obuvi, kabelek a aktovek, chladniček, televizí, videí, hifi souprav, kadeřnických a kosmetických služeb, odvozu odpadu a softwaru.

Co zdraží od 1. ledna 2004
:. telefonování z pevných linek i mobilů, internet
:. služby realitních kanceláří
:. právní a účetní služby
:. daňové poradenství
:. zpracování dat
:. pronájem osobních aut
:. vodou ředitelné barvy a laky
:. bionafta a bioplyn
:. výrobky z recyklovaného papíru

Podnikatelům se od 1. května má rovněž dále snížit práh obratu pro placení DPH, a to ze dvou na jeden milión korun za předchozích 12 po sobě jdoucích měsíců. Jen květnové zvýšení DPH má přinést státu v příštím roce asi 10 miliard korun. Ve snížené pětiprocentní sazbě by zůstaly například již jen potraviny, léky a prostředky zdravotnické techniky, knihy, noviny a časopisy, ubytovací služby, přeprava cestujících a do konce roku 2007 ještě dodávky tepla a teplé vody a stavební práce určené k bydlení.

Cukrovinky, káva a čaj naopak zlevní

Několik málo potravinářských výrobků, které ale lidé hodně kupují, má být naopak přeřazeno ze sazby 22procent do sazby snížené, v níž jsou všechny ostatní potraviny. Jde o cukrovinky, jako čokoládové tyčinky, tabulkovou čokoládu, čokoládové deserty, bonboniéry, želatinové bonbony a ovocné dropsy, a dále o všechny druhy kávy a čaje, žvýkačky a kaviár. Pokud na toto snížení daně obchodníci zareagují, cena by mohla klesnout až o 17 procent.

Co má podražit od května 2004
:. čistírny
:. prádelny
:. kadeřnické služby
:. kosmetické služby
:. opravy obuvi
:. opravy domácích spotřebičů
:. opravy kabelek, aktovek
:. odvoz odpadu
:. software

 Zákon rovněž zavádí zcela nové prvky pro obchodování se zeměmi Evropské unie. Původně mělo přeřazení výrobků a služeb ze snížené do základní sazby proběhnout najednou ke dni vstupu do EU. Koalice se však dohodla, že to udělá nadvakrát - kvůli rozložení dopadů i vyššímu příjmu rozpočtu. Od ledna podraží například telefonování z pevných linek a mobilů a internet, daňové a právní poradenství, účetní služby.

Reklama

Související články

ODS je proti rozšíření počtu plátců DPH

Občanští demokraté ve středu ve Sněmovně neuspěli s návrhem zamítnout vládní novelu zákona o DPH. Ta si klade za cíl snížit limit pro povinnou registraci...

Sobotka: reforma by mohla být razantnější

Reforma veřejných financí, kterou vládní koalice připravuje, by mohla být razantnější. Především by se to mělo týkat boje proti daňovým únikům a šedé...

Výběr článků

Načítám