Hlavní obsah

Vláda schválila odložení registračních pokladen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda premiéra Mirka Topolánka ve středu schválila návrh ODS na odložení zavedení registračních pokladen o jeden rok. Registrační pokladny by podle současné legislativy měli obchodníci a živnostníci začít používat od ledna 2007. Pokud ale zákonodárci novelu ODS schválí, termín se posune na 1. ledna 2008. Podnikatelé s tímto záměrem souhlasí.

Článek

Očekává se, že Sněmovna novelu schválí. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ještě před volbami prohlásil, že nemá nic proti tomu, aby se termín zavedení pokladen odsunul. K novele nemají výhrady ani strana KDU-ČSL a zelení.

Registrační pokladny by si podle dosavadního návrhu museli pořídit maloobchodníci a poskytovatelé hostinské služby. Za jednu zaplatí kolem 30 tisíc korun. Pokladna s fiskální pamětí si pamatuje všechny operace, které na ní byly provedeny od jejího uvedení do provozu. Opatření by mělo podle ČSSD omezit daňové úniky.

Pokud by obchodníci zákon porušili a při kontrole pokladnu neměli, hrozila by jim pokuta až půl miliónu korun.

Zákon vadí menším živnostníkům, podle nich by stačilo, aby finanční úřady důsledně kontrolovaly užívání jakéhokoliv typu registračních pokladen.

Vláda schválila peníze na penze

Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) na tiskové konferenci po zasedání vlády ve středu také uvedl, že se zvýší deficit letošního státního rozpočtu o dalších deset miliard, protože na začátku prosince dojdou prostředky na důchody. Tuto informace řekl už v úterý na Frekvenci 1. [celá zpráva]

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) prohlásil, že z částky 257 miliard, která je v rozpočtu vyhrazena na důchody, už bylo vyčerpáno 69 procent. Peníze na penze jsou podle Nečase jen do poloviny prosince letošního roku. "Vláda ve středu rozhodla, že penzijní systém bude posílen o deset miliard korun, aby byly penze vyplaceny včas," řekl Nečas.

Podle něj za první pololetí letošního roku vzrostl počet důchodců o 32 tisíc. Nově bylo do systému zahrnuto 24 000 starobních a 8 000 invalidních důchodců. Nárůst během prvního pololetí roku 2006 je tak o 12 600 lidí vyšší, než byl za celý loňský rok. Zvýšil se i počet částečných invalidních důchodů, a to o 1800, tedy o 14 procent. Problémy s výplatami důchodů na konci roku pravidelně způsobuje také to, že jsou penze vypláceny předem.

Sobotka problém nevidí

"V minulých letech se tato situace řešila tím, že se dohodlo ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo financí a Česká pošta na překlenovací půjčce, kterou se překlenul ten konec roku s tím, že ty náklady pro stát byly skutečně minimální," řekl bývalý ministr financí Sobotka. Podle něj není důvod, aby se nyní tyto instituce stejně jako v předchozích letech nedohodly. "Vláda má nástroje na to, aby nepřekročila výdaje státního rozpočtu. Může zkombinovat řešení půjčky od České pošty a současně může zkrátit výdaje na ministerstvech tak, aby tyto finanční prostředky ušetřila," dodal.

"Vládou ČSSD stanovený deficit státního rozpočtu ve výší 88 miliard korun je jen zbožné přání, trik, my se chceme pohybovat v reálných číslech," řekl po zasedání vlády premiér Mirek Topolánek (ODS).

Ministr financí Tlustý také řekl, že vláda na svém zasedání dne 25. září schválí konečnou podobu státního rozpočtu a do konce září ho předloží Sněmovně.

Boji proti terorismu bude velet šéf BIS Lang

Vláda ve středu rozhodla o tom, že pověří ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Langa koordinací boje proti terorismu v České republice. Ministři vnitra a obrany pak mají předávat své operativní poznatky právě civilní kontrarozvědce, která bude shromažďovat i informace zpravodajské služby a police.

"Jiří Lang tak bude jakýmsi vrchním velitelem boje proti terorismu," uvedl premiér Topolánek po středečním zasedání vlády.

Anketa

Souhlasíte s odložením zavedení registračních pokladen pro podnikatele?
ano
70,8 %
ne
29,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1910 čtenářů.

Reklama

Související články

ODS chce o rok odložit registrační pokladny

O jeden rok chce ODS odložit zákon o zavedení registračních pokladen, které jinak budou muset obchodníci a živnostníci začít používat od 1. ledna příštího...

Výběr článků

Načítám