Hlavní obsah

Koalice se shodla na pokračování reformy

Právo, Tomáš Loskot, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLODĚJE

Reforma veřejných financí bude pokračovat. Při nedělním jednání na zámku v Kolodějích se na tom shodli zástupci stran vládní koalice - ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU.

Foto: Michaela Mitáčková

Představení publikace 14|15

Článek

Cílem další změny daní je zajistit podporu rodin s více dětmi, rozvoj vědy a inovací a také úlevy pro podnikatele. Zákony by měly být schváleny tak, aby již ovlivňovaly rozpočet na rok 2005, o konkrétních opatřeních však prý koaliční špičky dnes nehovořily.

"Šlo o informativní schůzku, s jejímiž výsledky jsem velmi spokojen. Jednání totiž nebyla vedena pod tlakem očekávání nějakého zásadního výstupu. V tomto adventním čase jsme hodnotili plnění programového prohlášení vlády za uplynulý rok a pouze si stanovovali priority na rok příští," řekl Právu předseda KDU-ČSL a rozpočtového výboru Sněmovny Miroslav Kalousek.

Boj s šedou ekonomikou

Jako spíše předvánoční setkání bez konkrétních závěrů označil již před zahájením nedělní schůzku mluvčí ČSSD Jiří Hron. "Setkání bude spíše bilanční," řekl ČTK mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob. Podle Kalouska však lze říci, že se koalice rámcově shodla na pokračování reformy veřejných financí, daňové a penzijní reformě, reformě zdravotnictví.

V další etapě reformy veřejných financí se vládní koalice hodlá zaměřit mj. také na boj proti šedé ekonomice a sblížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Sbližování DPH bez potravin

Jak minulý čtvrtek řekl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), chystané sbližování sazeb DPH  by se podle jeho názoru nemělo dotknout základních potravin. Ty by měly zůstat zdaněné pouze pěti procenty. Sobotka doporučuje také zachování snížené a základní sazby DPH.

Zákony ve 2. fázi reformy

zákon o zavedení registračních pokladen

zákon o povinném kolkování alkoholu a zákaz jeho prodeje na tržištích

zákon o majetkovém přiznání od základní hranice 900 tisíc - 1,5 miliónu

omezení placení v hotovosti částkou půl milionu korun

opatření posilující daňové zvýhodnění rodin

zrušení příspěvku zaměstnavatelů na státní politiku zaměstnanosti

nižší daně firmám podporujícím vědu

zachování pětiprocentní daně z přidané hodnoty u potravin

snížení DPH u některých druhů zboží

příprava zásadní důchodové reformy

reforma zdravotnictví a zdravotního pojištění

Koalice se podle něj dohodla, že firmy investující do vědy, výzkumu a inovací, budou platit méně na daních. Reforma čeká také státní zdravotnictví. Konečný postup by měly vládnoucí strany stanovit na přelomu ledna a února.

Reklama

Související články

Vládní koalice jedná o druhé fázi reformy

Lídři vládních stran začali po desáté hodině dopolední na zámku v Kolodějích jednat o druhé fázi reformy veřejných financí. Zástupci ČSSD, KDU-ČSL a Unie...

Výběr článků

Načítám