Hlavní obsah

Sobotka: Zdražování je daní za podporu rodin a firem

Právo, Novinky, ČTK, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdražení vodného, hygienických potřeb, vstupných na kulturní a sportovní akce bylo nutné, aby vláda získala peníze na podporu rodin s dětmi. Na tiskové konferenci to v úterý prohlásil ministr financí Bohuslav Sobotka. Ekonomové upozorňují, že letos lidé zaplatí na daních více, Sobotka tvrdí, že reforma zachová daňovou zátěž, ale až v dalších letech.

Foto: Martin Tlustý

V případě velmi horkého počasí jde počet návštěvníků moderního kralupského letního koupaliště již do tisíců.

Článek

Úlevy rodinám s dětmi a firmám vláda naplánovala až na další rok a řada z nich se projeví až v roce 2006. Dříve to podle Sobotky nešlo. Změny v DPH bylo možné začlenit do pozměňovacího návrhu k zákonu o DPH, který je ve Sněmovně ve druhém čtení. Pomoc firmám a rodinám s dětmi musí nejdříve schválit kabinet a poté teprve návrh zákona přijde mezi poslance.

ČSSD podle Sobotky prosadila aspoň jednorázové dávky, které se projeví okamžitě. K 1. červnu stát vyplatí mimořádný dětský příspěvek 2000 korun, důchodci dostanou v červnu navíc 1000 korun a od příštího roku se prý mohou těšit na vyšší valorizace. Od prvního května se zvýší rodičovský příspěvek o tisíc na 3500 Kč. Opozice však kritizuje, že vláda dávky načasovala těsně před konáním voleb do Evropského parlamentu.

Úlevy rodinám až od roku 2006

Od roku 2005 by mohli manželé s jedním či více dětmi vykazovat příjmy společně. To by však pomohlo pouze těm rodinám, kde jeden z manželů nepracuje nebo vydělává mnohem méně než druhý. Úlevy se však projeví až při podání daňového přiznání v roce 2006.

Odečitatelnou položku nahradí sleva na dani 6000 korun za každé dítě. Maximální strop je 20 000 korun. Daňový bonus podle Sobotky podpoří ty rodiče, kteří pobírají malou mzdu a nemohli by vyčerpat celou slevu na dani. Tento systém prý bude motivovat k práci, protože lidé, kteří budou raději pobírat sociální dávky, žádné bonusy nedostanou. Podle Sobotky tím chce vláda změnit stav, kdy lidé zůstávají doma, pobírají sociální dávky a mají takřka stejné peníze, jako kdyby pracovali. To je dnes běžné zejména u rodin s více dětmi, uvedl.

Celkové změny DPH vynesou veřejným rozpočtům 25 miliard korun. Asi 17 miliard korun získá stát, ostatní peníze budou směřovat do rozpočtů obcí, měst a Evropské unie. Šest miliard korun získají v dalších letech rodiny s dětmi a 11 miliard firmy v podobě rychlejších odpisů.

Vliv společného zdanění manželů a bonusů na rodiny:
Typ rodinyDaňový bonus/rok (Kč)
Oba rodiče s minimální mzdou a dvěma dětmi7000
Oba rodiče s minimální mzdou a třemi dětmi13 000
Samoživitelka s průměrnou mzdou a dvěma dětmi3000
Typ rodinySpolečné zdanění/rok (Kč)
Manželé, oba průměrnou mzdu a dvě děti3500
Manželé s průměrnou mzdou a třemi dětmi4500
Jeden manžel s průměrnou mzdou, druhý bez práce, 2 děti6500
Jeden manžel s průměrnou mzdou, druhý bez práce, tři děti9000

DPH se prý projeví již na lednových důchodech

Koalice se také dohodla, že zohlední přijaté daňové změny a cenový vývoj v letošním roce ve valorizaci důchodů od ledna, uvedl Sobotka. Daňové úlevy na podporu rodin s dětmi označil za největší z těch, které byly v posledních letech učiněny.

Na otázku, proč se dostávají do vyšší sazby i tak sociálně citlivé položky, jako je vodné a stočné, uvedl, že by bez toho méně klesly daně firmám a rodiny by získaly menší úlevy na děti. Jeho spolupracovníci k tomu upřesnili, že voda nadále zůstane ve snížené sazbě 5 procent, ale vyšší sazbu budou mít úprava a rozvod vody a její odvod kanalizací. K výši sazby pro dětské pleny, kde se oproti původním záměrům koalice nakonec domluvila na 5 procentech, Sobotka řekl: "Budeme jednat s EU, že tato interpretace je správná."

Ministr zdůraznil, že přijaté změny DPH podpoří hospodářský růst. "Ekonomiky okolních zemí, například Slovenska a Polska, rostou rychlejším tempem než ČR. Je třeba z naší strany reagovat, abychom zůstali nejatraktivnější zemí pro investory," uvedl Sobotka. Podle jeho slov české firmy by měly do dvou let platit na daních o 30 procent méně. Jejich skutečné zdanění by tak bylo nižší než v Polsku a stejné jako na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám