Hlavní obsah

Vláda schválila COVID III

Aktualizováno

Vláda schválila úvěrový program pro živnostníky a firmy zasažené koronavirem COVID III, uvedla v pondělí Česká televize. Kabinet na záruky vyčlenil 150 miliard korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky v celkové výši až 500 miliard korun. Podporu by tak mohlo získat až 150 tisíc podnikatelů.

Foto: ČTK

Brífing ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka

Článek

Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, získají záruku do 80 procent. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun.

Z programu bude možné podle šéfů tuzemských komerčních bank úvěry čerpat do týdne či 14 dnů. ČMZRB musí nyní vypsat výzvu. Do ní se mohou hlásit komerční banky, se kterými následně ČMZRB bude podepisovat smlouvy.

Banky odmítají půjčit zavřeným hospodám. Nemáte obrat, slyší paradoxní důvod

Koronavirus

Stát v rámci programů COVID II a COVID III nabízí podnikatelům ručení za část úvěru u komerční banky prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Poskytování úvěrů jsou totiž plně v režii komerčních bank.

To se ukázalo jako problematické především pro podnikatele v gastronomii. Těm v důsledku epidemie a zavření restaurací vládou rapidně klesly tržby. Příliš nízký obrat pak mohl být důvodem, proč jim banky často úvěr nedaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám