Hlavní obsah

Schváleno bylo zatím 450 žádostí o záruky na úvěry Covid I a II

Novinky, bož

I když byl v úterý po několika minutách zastaven příjem žádostí o záruky na úvěry v programu Covid Praha, vyřízeny zatím nebyly ani žádosti v předchozím programech. Z programu Covid II byli vyloučeni pražští podnikatelé a podle sdělení mluvčí byli vyloučeni i z druhé poloviny předchozího programu Covid I.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

Jak Novinkám sdělila mluvčí ČMZRB Marie Lafantová, počet podaných žádostí v programu Covid I dosáhl 3220. Banka jich dosud vyřídila 1620, z nichž schválila 200 v objemu přes 700 milionů korun.

V programu Covid II bylo podáno 5 900 žádostí, záruční banka jich k nedělnímu večeru vyřídila 253 a schválila 250 v objemu přes 1,8 miliardy.

Někteří podnikatelé si stěžovali, že jim byla žádost o záruku na úvěr v programu Covid I zamítnuta s tím, že prostředky pro pražské podnikatele byly vyčerpány. Tento program přitom neměl být regionálně omezen, podle Lafantové však polovina prostředků nesměla být použita pro Prahu.

Po úvěrech pro pražské podnikatele se zaprášilo za devět minut. Víc musí dát vláda, vzkázal Hřib

Domácí

„V úvěrovém programu Covid I bude rozdělena celkem jedna miliarda korun. Prvních 500 milionů pocházelo z národních zdrojů, a proto bylo těmito prostředky možné podpořit projekty z celé republiky včetně Prahy,” upřesnila.

„Dalších 500 milionů bylo po vyčerpání první tranše doplněno z evropských strukturálních fondů. Tyto prostředky už nelze pro pražské podniky využít,” dodala Lafantové.

Pražští podnikatelé byli vyloučeni z programu Covid II, protože záruky šly z evropských prostředků, konkrétně z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ten neumožňuje dávat peníze malým a středním firmám v bohatých regionech.

Před podáním žádosti o státní záruku už musíte mít schválený úvěr, dozvěděli se pražští podnikatelé

Ekonomika

Mezi takové regiony se počítá i Praha. Proto hlavní město přišlo s programem Covid Praha, který využívá jiných evropských prostředků, jež jsou naopak určeny specificky pro Prahu. Příjem žádostí byl však v úterý zastaven po devíti minutách.

Podmínkou přijetí žádosti přitom bylo schválení úvěru u komerční banky, které je však pro řadu podnikatelů bez těchto záruk nemyslitelné. Navíc se o této podmínce dozvěděli dva pracovní dny před zahájením příjmu žádostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám