Hlavní obsah

Vláda přes protesty schválila memorandum o gigafactory

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes protesty obcí, kraje, pilotů proti stavbě obří továrny na baterie pro elektromobily v areálu záložního letiště Líně u Plzně vláda ve středu schválila memorandum o porozumění s německým koncernem Volkswagen (VW).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Demonstrace proti gigafactory v Líních loni v prosinci v Plzni.

Článek

„Je to především ujištění o zájmu naší strany o tento projekt,“ řekl po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Dodal, že memorandum je nezávazné.

Síkela doplnil, že zástupci ministerstva o projektu tzv. gigafactory jednají s obcemi, krajem a s městem Plzeň.

„Výsledkem je předpokládané snížení počtu zaměstnanců ze sedmi na pět tisíc či zmenšení rozlohy areálu ze 400 hektarů na 250. Zároveň bude zachován provoz letecké záchranné služby,“ shrnul Síkela.

Ministerstvo také připravuje studie a analýzy, nyní na letišti v Líních probíhají průzkumné geologické vrty.

„Připravujeme také biologický průzkum, projektové studie a do konce února spolu s Plzeňským krajem zahájíme také dopadovou studii,“ dodal Síkela.

VW se má do konce března vyjádřit, zda zvolí lokalitu Líně, Polsko, Slovensko, nebo Maďarsko. Stavět by chtěl začít koncem příštího roku a vyrábět články do baterií od roku 2027.

Odstartovaly průzkumné práce kvůli gigafactory v Líních

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám